Grecia, mai bine in afara zonei euro? Care sunt variantele

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 18:00
2225 citiri
Grecia, mai bine in afara zonei euro? Care sunt variantele
Foto: solarisastrology.blogspot.com

Iesirea Greciei din zona euro este o cale de salvare sau una de prabusire economica rapida a Eladei, se intreaba economistii lumii, odata cu trecerea in platforma electorala a Partidului Syriza a promisiunii de "eliberare" a Greciei din zona euro.

Provocarile grecilor, in cazul parasirii zonei euro, se vor rezuma direct la mentinerea pe linia de plutire a sistemului financiar supus restructurarii datoriei externe, recapatarea accesului pe pietele financiare si cat de mult pot profita in restructurarea datoriei de dobanzile relativ scazute din acest moment, comenteaza Guntram B. Wolff pe site-ul Forului Mondial Economic.

In plus, absenta unui ajutor extern va duce la "slabirea" Greciei, comenteaza analistul.

De ce e bine ca Grecia sa iasa din zona euro

Anumite puncte de vedere, inclusiv cel exprimat de profesorul Hans-Werner Sinn, de la institutul IFO din Munchen, sustin ideea ca Grecia are nevoie de o iesire din zona euro pentru a trece printr-o perioada de devalorizare si a-si recastiga competitivitatea si cresterea economica.

Datele arata intr-adevar ca, spre deosebire de celalte state la fel de crunt lovite de criza economica: Spania, Portugalia si Irlanda, Grecia pare la aceasta ora copilul sarac al zonei.

Din 2007, cele patru state au avut ajustari semnificative ale contului curent, de la un deficit crescut la 0 sau surplus.

Insa, spre deosebire de Grecia, celelalte trei state si-a reglat deficitul contului curent prin cresterea exporturilor. Inclusiv Italia, un alt stat-problema al zonei euro, a reusit sa creasca nivelul exporturilor in ultima perioada.

Din acest punct de vedere, Grecia face nota discordanta fata de restul lumii.

Ajustarea deficitului a fost facuta prin reducerea la sange a importurilor, o timida crestere a exportului de marfuri grecesti fiind inregistrata abia anul trecut.

Ce probleme are Grecia

Ar putea fi de vina salariile crescute pentru nivelul slab al exporturilor grecesti?

Lipsa unei deprecieri reale i-a facut pe greci sa adopte alte metode de echilibrare a balantei de cont curent fata de alte state din Europa?

Punctele acestea de vedere par mai degraba probleme false.

De fapt, salariile in Grecia au scazut atat de mult incat doar Lituania si Letonia ofera salarii mai mici in zona euro. In schimb, spaniolii, irlandezii si portughezii din mediul privat s-au bucuratde cresteri salariale constante in ultimii ani.

In concluzie, o depreciere rapida nu ar ajuta in niciun fel Grecia, cred expertii Forumului Economic Mondial.

Nivelul scazut al exporturilor grecesti poate fi cautat in lipsa unor reforme reale, mentinerea unei rigidati a productiei.

O iesire a Greciei din zona euro in acest moment se poate dovedi contraproductiva, in conditiile in care Troika (Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana) chiar poate reforma statul elen.

Nu inseamna ca datoria actuala a Greciei este usor de suportat, insa termenul de rambursare de 30 de ani si eventuala amanare a acestuia sunt elemente in favoarea ramanerii in zona euro. O iesire intempestiva a Greciei din zona euro nu va starni decat turbulente in piata si va destabiliza din punct de vedere geopolitic flancul sudic al Europei.

#Grecia iesire zona euro, #iesire grecia zona euro, #dezavantaje iesire Grecia zona euro, #datorie externa Grecia , #Grecia