Grecia, miza intalnirii de luni de la Bruxelles. Falimentul, scos din calcul?

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 14:25
1456 citiri
Grecia, miza intalnirii de luni de la Bruxelles. Falimentul, scos din calcul?

Ministirii de finante din zona euro se intalnesc, luni, la ora 14.30 (ora Romaniei) la Bruxelles pentru a decide daca deblocheaza sau nu Greciei cel de-al doilea ajutor international din ultimii doi ani, in valoare de 130 de miliarde de euro.

Grecia are toate motivele sa nu se ingirjoreze: Germania, cea mai mare dintre tarile care contribuie la fondurile de salvare din zona euro, a dat de inteles saptamana trecuta ca ministrii ar fi pregatiti sa sustina planul, scrie Bloomberg.

In plus premierul grec, Lucas Papademos, a declarat ca Grecia a gasit toate masurile de austeritate necesare pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 325 de milioane de euro, astfel incat sa poata primi banii necesari pentru a evita primul faliment suveran din zona euro.

Guvernul a identificat "o serie de masuri aditionale in valoare de 125 de milioane de euro pentru a finaliza programul de reduceri bugetare in valoare de 325 de milioane de euro", a sustinut, sambata, Papademos in cadrul unei intalniri cu membri Cabinetului.

Pasii, pe care Grecia i-a stabilit impreuna cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana, vor duce la reduceri permanente ale cheltuielilor bugetare si, astfel, la limitarea deficitului tarii, a adaugat Papademos.

Grecia s-a chinuit in ultimii zece ani sa ofere asigurari privind obiectivele sale de reduere a datoriei, iar faptul ca data de 20 martie se apropie cu pasi repezi este un factor care sporeste nesiguranta creditorilor. Pana pe 20 martie, Grecia trebuie sa-si amortizeze obligatiunile si sa plateasca 14.5 miliarde de euro pentru a nu deveni prima tara din isoria zonei euro care intra in incapacitate de plata.

Grecia a stabilit data pentru swap-ul datoriilor de 200 de miliarde de euro

Un oficial din guvernul grec a declarat, pentru Financial Times, ca Grecia are in plan pentru luna martie o procedura de swap pentru datoriile la creditorii privati, miscarea facand parte din cea de-a doua transa de salvare pe care Grecia ar putea-o primi luni, din partea ministerelor de finante ale tarilor din zona euro.

Potrivit sursei, procedura de swap, care au acoperi 200 de miliarde de euro din datoria suverana a Greciei, ar putea fi pusa in aplicare intre 8 si 11 martie, cu doar cateva zile inainte ca Atena sa fie nevoita sa plateasca cei 14,5 miliarde de dolari la maturitatea obligatiunilor, pe 20 martie.

Ca un prim pas spre obtinerea intelegerii, parlamentul grec trebuie sa aprobe saptamana viitoare legislatia privind cauzele de actiune colectiva.

Dimensiunea platilor lichide si dobanda de politica monetara va fi stabilita de oficialii din zona euro inainte de intalnirea de luni a ministrilor de finante, a declarat pentru FT o sursa bancara apropiata situatiei.

Grecia, aproape sigura de reusita

Liderii din Germania Italia si Grecia sunt "optimisti" ca pachetul de salvare va putea fi pus la punct saptamana viitoare, spunea, vineri, purtatorul de cuvant pentru Angela Merkel, dupa intalnirea dintre cei trei lideri. La cateva ore mai tarziu si premierul francez avertiza cu privire la efectele pe care intrarea Greciei in incapacitate de plata le-ar putea avea.

Asta inseamna ca principalele puteri din zona euro fac eforturi in sensul rezolvarii nesigurantei care atarna asupra Greciei, iar consecintele ar putea fi vizibile dupa intalnirea de luni de la Bruxelles, scrie The Washington Post.

#zona euro intalnire Bruxelles, #ajutor international Grecia, #faliment grecia , #Grecia