Grecia neaga ca ar fi cerut ajutor financiar altui stat

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 09:24
1542 citiri
Grecia neaga ca ar fi cerut ajutor financiar altui stat

Grecia nu a cerut ajutorul financiar al niciunui alt stat si este victima speculatorilor care cauta o "veriga slaba" in zona euro, fiind interesati de moneda comunitara, a declarat, joi, premierul elen George Papandreou, citat de Reuters.

Germania si Franta au negat, joi, informatiile aparute in mass-media referitoare la intentia de a acorda ajutor financiar Greciei pentru ca tara, membra a zonei euro, sa depaseasca problemele bugetare, precizeaza Mediafax.

Statul elen este hotarat sa reduca deficitul bugetar si sa obtina fonduri doar de pe pietele financiare, cu precadere cele din Europa, a adaugat Papandreou.

Premierul, prezent la Forumul Economic de la Davos, a afirmat ca Grecia nu va parasi zona euro si va respecta reglementarile comunitare pentru a reduce deficitul bugetar si pentru a implementa reforme structurale.

"Este un atac asupra zonei euro din partea unor interese, politice sau financiare, iar adesea statele sunt folosite ca veriga slaba a zonei euro", a spus el.

Seful guvernului Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a luat apararea Greciei, declarand la aceeasi intrunire, organizata la Davos, ca cei care pun in prezent presiune pe euro sunt aceeasi care s-au opus infiintarii monedei unice in 1990.

Pietele financiare iau in calcul posibilitatea ca Grecia sa nu-si poata onora obligatiile financiare, punand astfel presiune pe moneda comunitara.

In ultima perioada au aparut chiar speculatii privind excluderea statului elen din zona euro.

Euro a coborat sub pragul de 1,4 dolari pentru prima data din iulie, din cauza problemelor Greciei, in timp ce primele de risc cerute de investitori pentru a achizitiona obligatiuni ale statului elen au urcat cu 4,05% peste nivelul titlurilor Germaniei, considerat de referinta.

Cotidianul francez Le Monde a anuntat ca mai multe state, inclusiv Franta si Germania, cauta o modalitate de a ajuta Grecia, insa o decizie ar putea fi luata doar daca Atena ia masuri mai drastice pentru redresare.

Purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante si surse guvernamentale franceze au dezmintit informatiile, sustinand ca nu analizeaza acordarea de sprijin financiar pentru statul elen.

Referitor la articolul aparut in Le Monde, Papandreou a afirmat ca Grecia cauta sa se finanteze doar de pe pitele de capital.

"Raspunsul este foarte simplu. Am iesit sa ne imprumutam de pe piata in urma cu doua zile si oferta a fost suprasubscrisa de cinci ori. Nu cautam bani in alta parte", a afirmat el.

Oficialul a adaugat ca statul nu cauta sa obtina fonduri nici prin imprumuturi bilaterale si a negat informatiile aparute in mass-media ca ar fi vrut sa vanda Chinei titluri de stat.

Costul asigurarii datoriilor Greciei fata de riscul de default a crescut joi pana la 450.000 de euro pentru obligatiuni pe cinci ani in valoare de zece milioane de euro.

Le Monde a citat "mai multi oficiali importanti" care ar fi afirmat ca "zona euro este gata sa sprijine Grecia daca aceasta isi asuma responsabilitatile".

O sursa guvernamentala a declarat ziarului francez ca ceilalti membri ai zonei euro nu vor sa vada Grecia cerand ajutorul Fondului Monetar International.

 

#grecia, # ajutor financiar, # euro, # zona , #Grecia