Grecia, negocieri ratate: In acest stil, ne indreptam spre dezastru. Nu exista planul B

Marti, 17 Februarie 2015, ora 08:39
4250 citiri
Grecia, negocieri ratate: In acest stil, ne indreptam spre dezastru. Nu exista planul B
Foto: Euronews

Negocierile dintre ministrii de finante din zona euro privind solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara in alte conditii decat cele impuse de politica de austeritate s-au interupt brusc, luni seara.

Ambele parti acuza lipsa unui dialog constructiv, in timp ce timpul pe care Grecia il mai poate petrece in zona euro se scurge rapid.

Momentul de tensiune maxima a fost atins in clipa in care Atena a refuzat extinderea programului de asistenta financiara cu inca sase luni, pana la gasirea unei solutii de compromis convenabile.

Ministrul Yanis Varoufakis a catalogat oferta finantistilor din eurogrup drept "inacceptabila", arata reporterii agentiei Reuters.

11 zile pana la final

Deznodamantul neasteptat al celei de-a doua runde de negocieri ridica multe semne de intrebare privind soarta Greciei in zona euro, in conditiile in care in care noul guvern de la Atena s-a angajat sa reduca povara fiscala impusa de creditul de 240 de miliarde de euro prin eliminarea politicii de austeritate si modificarea acordului cu creditorii europeni si internationali.

Ministrul de finante olandez, Jeroen Dijsselbloem, a transmis Atenei un ultimatum in care grecii pot solicita extinderea programului de asistenta financiara pana vineri, in caz contrar, acesta urmand sa devina nul la finalul acestei luni.

Fara banii creditorilor, este greu de crezut ca Atena va gasi resursele necesare pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si plati datoria imensa contractata in ultimii ani.

Soc intarziat

Ruptura neasteptata a dialogului a adus si un prim soc pentru moneda europeana, pe pietele asiatice euro inregistrand o depreciere de la 1.1429 la 1.1332 in fata dolarului american.

Este insa o replica minora, daca tinem cont ca Wall-Street-ul nu s-a deschis ieri din cauza unei sarbatori. Adevaratul soc va fi resimtit de euro abia astazi, cred analistii.

Efectele vor fi accentuate si de cutremurul ce se prevede in sistemul bancar din Grecia.

Banca Centrala Europeana va trebui sa decida miercuri daca va initia o masura de sustinere a bancilor elene, care se confrunta deja cu retrageri masive de numerar, nivelul acestora fiind estimat la 2 miliarde de euro saptamanal.

In acelasi timp, statul elen are de platit in martie o prima transa din creditele contractate in ultimii patru ani.

Pana si bancherii greci considera ca pozitia inflexibila adoptata de noii guvernanti nu face decat sa erodeze evolutia si asa problematica a bancilor si bursei din Grecia.

"Este o evolutie negativa pentru mediul economic si bancar. Retragerea banilor va continua. Deja ne confruntam cu pierderi de 400-500 de milioane de euro in fiecare zi", a marturisit un bancher atenian.

JP Morgan estimeaza ca, in ritmul acesta de retragere a numerarului din depozitele bancare din Grecia, bancile elene vor ramane fara rezerve care sa permita recapitalizarea prin interventia Bancii Centrale in aproape 14 saptamani.

BCE a acordat Bancii Nationale a Greciei dreptul de acorda imprumuturi de urgenta bancilor aflate in dificultate, dar esecul negocierilor pe tema datoriei Greciei poate duce la impunerea unor masuri de control al capitalului.

Grexit, test de stres pentru Europa

Ministrul de Finante grec, Yanis Varoufakis, sustine ca ar fi fost de acord cu prelungirea pe sase luni a programului de asistenta financiara, daca presedintele consiliului de ministri de finante din zona euro, olandezul Dijsselbloem, nu ar fi incercat sa-i forteze mana.

Chiar si asa, Varoufakis spera inca la un compromis la care sa se ajunga in termenii Atenei, in urmatoarele doua zile.

"Nu am nicio indoiala ca in urmatoarele 48 de ore Europa va ajunge la o pozitie acceptata si de catre noi pentru a ne conforma acesteia si a trece intr-adevar la treaba", a declarat Varoufakis in cadrul conferintei de presa.

Grecul pare insa ultimul optimist ramas pe scena.

Comisarul pentru Politici Economice, Pierre Moscovici, neaga existenta unui act subsidiar cara sa impuna regului stricte Greciei, in afara celor cerute prin oferta de prelungire a programului de asistenta financiara.

"Avem nevoie de mai multa logica si mai putina ideologie", a replicat acesta la opozitia fatisa manifestata de delegatia din Grecia.

"Avem doar un plan A. Nu exista planul B", a mai spus Moscovici, ca raspuns la amenintarile voalate ale ministrului Varopufakis de iesire din zona euro si obtinere a unui ajutor financiar de urgenta din alta parte.

Fara simtul realitatii

Reprezentantul Maltei, ministrul de Finante Edward Scicluna, crede ca un refuz al Greciei de a accepta extinderea programului de asistenta financiara va genera un dezastru.

"In acest stil, ne indreptam spre dezastru. Grecia trebuie sa dea dovada de realism si sa observe seriozitatea acestei situatii, deoarece timpul se scurge rapid", a spus Scicluna.

Cel mai mare creditor al tarii, Germania a explicat prin vocea ministrului de Finante, Wolfgang Schaeuble, ca nu exista loc de compromis.

"Grecia a trait dincolo de mijloacele sale pentru un timp prea indelungat, iar Europa nu mai manifesta vointa de a imprumuta bani fara o garantie ca statul grec este in stare sa-si puna la punct problemele financiare", a transmis Schaeuble.

In ultimele sondaje, pana si grecii par sa nu aprobe pozitia adoptata de guvernanti in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana.

68% dintre greci spera sa se ajunga la o solutie convenabila cu partenerii europeni, in timp ce doar 30% sustin mentinerea unei linii ferme, chiar si cu riscul revenirii la drahma.

Acelasi sondaj arata ca 81% dintre greci doresc sa ramana in zona euro.

#negocieri Grecia Comisia Europeana, #iesire grecia zona euro, #prelungire program asistenta financiara Grecia, #ultimatum Grecia , #Grecia