Grecia nu are nevoie de stergerea datoriei si de asistenta financiara suplimentara - vicepremier

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:41
1294 citiri
Grecia nu are nevoie de stergerea datoriei si de asistenta financiara suplimentara - vicepremier
Sursa foto: AP

Grecia nu va solicita al treilea pachet de asistenta financiara si isi poate acoperi necesitatile de finantare fara a fi o povara suplimentara pentru creditorii sai, prin imbunatatirea conditiile referitoare la datoria tarii si posibila revenire pe pietele de obligatiuni anul viitor, a afirmat adjunctul premierului elen, Evangelos Venizelos, transmite Reuters.

"Intelegem foarte, foarte bine cat de dificil este pentru fiecare guvern sa accepte stergerea unei parti din datoria Greciei ... Noi nu solicitam o stergere a datoriei. Putem rezolva problema fara a-i impovara suplimentar pe partenerii nostri institutionali", a afirmat Venizelos, intr-un interviu acordat Reuters, la New York.

Economia Greciei este in al saselea an de recesiune, rata somajului a ajuns la aproape 28%, iar somajul in randul tinerilor se apropie de 60%.

"Vorbim aici de potentialul unei generatii pierdute", a declarat oficialul elen, adaugand ca cel mai mare risc pentru Grecia il reprezinta perspectiva unei explozii sociale, daca cetatenii greci vor fi fortati sa indure noi masuri de austeritate.

"Nu este posibil sa implementam noi masuri fiscale. Nu este posibil sa impunem noi reduceri ale pensiilor si salariilor in sectorul de stat", a avertizat Venizelos.

Acesta a dat asigurari ca Grecia nu cauta stergerea unei parti din datorie, ci isi poate acoperi necesitatile de finantare prin revenirea pe pietele de obligatiuni anul viitor si prin renegocierea scadentelor si dobanzilor actualei datorii a tarii.

Venizelos a apreciat ca datoria publica a Greciei, de 330 miliarde de euro, este modesta comparativ cu cea a Germaniei, Italiei si Frantei, dar asta exclude marimea economiei elene in ansamblu, care este una din cele mai mici din UE.

Si premierul elen Antonis Samaras si-a exprimat speranta luna aceasta ca tara va reveni pe pietele de obligatiuni in 2014, pentru a-si finanta deficitul.

Grecia nu a emis obligatiuni pe termen lung din 2010 si, in prezent, plaseaza titluri de trezorerie pe sase luni, pentru a rezista pana la plata transelor din pachetul de asistenta financiara.

Intrebat daca Grecia va reusi sa revina pe pietele de obligatiuni in 2014, premierul elen a raspuns: "Desigur".

Evolutie in 2013

Excedentul bugetar a ajuns la 1,1 miliarde de euro in primele sapte luni din 2013, in timp ce datoria Greciei se ridica la 321 miliarde de euro si ar urma sa ajunga la 176% din PIB pana la sfarsitul acestui an.

Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns, in luna mai, la nivelul record de 27,6%.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat recent ca zona euro probabil va adopta in luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, dupa ce inspectorii internationali finalizeaza evaluarea situatiei tarii.

Potrivit autoritatilor elene si oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10 - 11 miliarde de euro, incepand din a doua jumatate a lui 2014 si pana in 2015.

#stergere datorie Grecia, #ajutor financiar grecia, #criza economica grecia , #Grecia