Grecia nu reuseste sa aleaga un nou premier

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 11:10
1125 citiri
Grecia nu reuseste sa aleaga un nou premier

Politicienii greci vor avea, joi, a patra zi de negocieri in privinta numirii unui nou premier, dupa ce discutiile despre formarea unui guvern de uniune nationala s-au blocat miercuri odata cu retragerea unui partid mai mic.

Aceste negocieri politice intervin in conditiile in care datoriile au adancit tara intr-o criza ce ar putea determina iesirea sa din zona euro, iar blocajul politic ameninta sa duca spre un vacuum periculos de putere la Atena. In plus, Grecia este si sub presiunea timpului pentru a-si rezolva problemele. Banii ii mai ajung doar pana la mijlocul lunii decembrie, relateaza BBC.

Intr-o interventie televizata sustinuta miercuri seara - pe care toata lumea o vedea ca fiind discurs de adio -, premierul in exercitiu, Georgios Papandreou, a confirmat ca partidul sau socialist, precum si opozitia conservatoare, se va alatura noii coalitii guvernamentale, dar nu a indicat numele succesorului sau la conducerea executivului elen. S-a limitat sa spuna ca ii doreste succes noului prim-ministru. Papandreou a precizat insa ca noul guvern va aproba termenii planului de salvare propus de UE.

In lipsa acestui colac de salvare, Grecia risca falimentul si iesirea din grupul euro. In termenii acordului, Grecia trebuie sa aplice noi masuri de austeritate pentru a primi un imprumut de 130 de miliarde de euro si pentru a-i fi prescrise de catre investitorii privati jumatate din datorii.

Evolutiile dramei politice de la Atena risca sa destabilizeze pietele din nou. Toata lumea se astepta ca miercuri sa fie ziua finala de negocieri, iar in cursul serii sa fie anuntat numele noului premier. Insa liderul unui mic partid de dreapta a iesit de la negocieri, aparent din cauza faptului ca numele premierului ar fi fost deja stabilit.

Toate partidele par sa fi cazut de acord asupra principalei conditii - prioritatea urgenta - aceea de a ratifica ultimul pachet de salvare, pentru ca tara sa poata primi urmatoarea transa din imprumutul international. Este vorba despre 8 miliarde de euro, de care este nevoie pana la mijlocul lunii decembrie, pentru ca Grecia sa poata evita falimentul si intrarea in incapacitate de plata.

Negocierile dintre partide au fost patronate de presedintele Carolos Papoulias, iar din guvernul de uniune nationala urmau sa faca parte socialistii lui Papandreou din Pasok, Noua Democratie, de centru-dreapta, si partidul nationalist Laos. Negocierile s-au blocat insa in momentul in care acest din urma partid s-a retras de la discutii. Liderul sau, Giorgios Karantzaferis, a declarat, in momentul parasirii palatului prezidential, ca este trist sa vada ca nici in astfel de momente critice Papandreou si seful Noii Democratii, Antonis Samaras, nu renunta la jocurile lor de strategie.

In acest context, candidatul favorit la postul de prim-ministru - fostul vicepresedinte al Bancii Centrale, Lucas Papademos - a pus noi conditii pentru a se alatura unui nou guvern. Potrivit unor surse, el ar vrea un rol mai mare pentru Noua Democratie in noul guvern si posibilitatea ca noua coalitie sa functioneze si dupa alegerile anticipate stabilite pentru 19 februarie.

Alte cateva nume au fost mentionate pentru a-i lua locul lui Papandreou ca prim-ministru:

- Presedintele Parlamentului, Philippos Petsalnikos, fost ministru al justitiei;

- Vassileios Skouris, presedinte al Curtii Europene de Justitie;

- Profesorul de drept Ioannis Koukiadis, fost ministru socialist al muncii;

- Ombudsmanul UE, Nikiforos Diamandouros;

- Panagiotis Roumeliotis, reprezentantul Greciei la Fondul Monetar International.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a spus ca vrea ca sefii celor doua principale partide din Grecia sa-si ia un angajament in scris in ceea ce priveste respectarea termenilor acordului, inainte de Atena sa primeasca urmatoarea transa din imprumut. Samaras a respins insa aceasta idee, spunand ca personal considera ca planul de salvare este "inevitabil" si deci nu vede necesitatea asumarii unui angajament in scris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #premier grec , #Grecia