Grecia nu va reveni pe crestere economica pana in 2014

Marti, 21 Februarie 2012, ora 19:36
1864 citiri
Grecia nu va reveni pe crestere economica pana in 2014

Grecia nu va reveni pe crestere economica pana in 2014, au avertizat marti oficiali europeni.

Grecia nu va putea reveni pe crestere pana in 2014, dupa patru ani de recesiune si o reducere a Produsului Intern Brut de 17%. In opinia oficialilor europeni, Atena trebuie sa restructureze inca 150.000 de locuri de munca din sectorul public si sa reduca, in urmatorii ani, costurile cu forta de munca. Aceasta reducere s-ar ridica la 15%.

"Ne asteptam la o contractare a economiei de 4,5% anul acesta si la o stagnare in 2013", au precizat oficiali europeni, citati de Europe1. Potrivit acestora, salariul minim in Grecia este peste cel din Spania si Portugalia. Costurile cu forta de munca au crescut cu 30% in Grecia, in ultimii 10 ani, de departe cea mai mare crestere din zona euro.

Ministrii de finante au aprobat un al doilea plan de salvare pentru Grecia, in valoare de 130 de miliarde de euro, dupa ce Atena s-a angajat sa implementeze noi masuri de austeritate, printre care taierea pensiilor si a salariului minim, precum si reforma sistemului de impozitare.

"Eurogroup este deplin constient de eforturile semnificative facute deja de cetatenii greci, dar subliniaza ca este nevoie de noi eforturi majore din partea societatii elene pentru a readuce economia pe calea unei crestere durabile", se arata intr-un comunicat al Eurogrup, publicat dupa negocierile care au inceput luni seara la Bruxelles si s-au incheiat spre dimineata.

Pana in 2020, Grecia trebuie sa isi reduca datoria publica la 120% din PIB fata de 160 in prezent.

Pana in prezent, runde succesive de masuri de austeritate nu au reusit sa readuca cresterea economica si au dus la ciocniri intre manifestanti si politie.

Masurile adoptate recent de Parlament prevad reduceri in valoare totala de 3,3 miliarde de euro ale salariilor si pensiilor, precum si ale cheltuielilor cu apararea si asistenta medicala.

Sindicatele din domeniul public (ADEDY) si privat (GSEE) din Grecia tara au anuntat organizarea unei demonstratii de protest in piata Syntagma, in data de 22 februarie.

#grecia faliment, #crestere economica Grecia, #ajutor grecia , #Grecia