Grecia - o agonie fara sens

Vineri, 18 Mai 2012, ora 08:02
3476 citiri
Grecia - o agonie fara sens

Grecia se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile catre finantatorii externi - acesta este un fapt cunoscut de mult, dar negat cu putere de oficialii UE. Mai mult, grecii nu mai vor masuri de austeritate, dar acest lucru inseamna ca altcineva sa le finanteze modul de trai din trecut, ceea ce este imposibil, chiar si pentru intreaga Europa la un loc.

Dar, pana la urma, de ce sunt interesati politicienii de soarta Greciei (cu exceptia nemtilor, care au inceput sa ceara tot mai deschis iesirea tarii din zona euro)? Este simplu, pentru ca sumele imense cu care au finantat Grecia vin de la bancile tarilor importante din Europa si nu numai, iar situatia de faliment ar insemna ca toate acele sume trebuie trecute la pierderi (in totalitate sau partial, in functie de negocierile ulterioare...). Iar o asemenea situatie ar duce la destabilizarea si mai puternica a sistemului financiar din Europa.

Desigur, intre momentul actual si cel al falimentului nu este nicio diferenta de fapt, adica nici acum (cand nu se accepta ideea falimentului) nici mai tarziu (cand falimentul va deveni realitate), banii respectivi nu exista in visteria Greciei pentru efectuarea platilor - dar contabil, cat timp falimentul nu se declara 'oficial', toata lumea este fericita... Este motivul pentru care se prelungeste fara sens agonia unei tari, care are dreptul macar sa 'moara decent'...

Pentru greci, indiferent pe cine vor vota in 17 iunie si care va fi decizia viitoare - ramanere in zona euro sau iesire - viitorul arata la fel: scaderea drastica a nivelului de trai pe fondul diminuarii veniturilor cetatenilor de rand. Ca aceasta diminuare se va intampla in mod ordonat, prin programul de austeritate convenit intre Grecia si organismele zonei euro, sau 'pe tacute' in cazul iesirii din zona euro - adica prin deprecierea dramatica a 'drahmei noi' fata de celelalte valute si prin inflatie interna, este irelevant pana la urma. Ceea ce conteaza este ca grecii vor suferi ani buni de acum incolo.

Este adevarat ca politicienii de la Atena incearca sa negocieze nivelul acestei suferinte: daca tara nu iese din zona euro, o parte din costurile care trebuie platite, vor fi 'inghitite' de finantatori, intr-o forma sau alta, iar ajustarea va fi mai lunga si etapizata. Prin iesirea din zona euro, atat pierderile pentru bancile europene cat si prabusirea nivelului de trai al grecilor se vor intampla brusc. Solutie de scapare nu exista.

#Grecia austeritate bani, #Grecia datorii UE, #Grecia faliment ajutor FMI , #Grecia