Grecia, o drama fara sfarsit. Ce-i asteapta de acum pe eleni

Miercuri, 19 August 2015, ora 12:39
3236 citiri
Grecia, o drama fara sfarsit. Ce-i asteapta de acum pe eleni
Foto: Facebook/Alexis Tsipras Politician

Nici nu a iesit inca din criza financiara si Grecia da semne ca se poate indrepta spre o criza politica. Inceputul lunii viitoare ar putea aduce o noua runda de alegeri anticipate, pe masura ce ruptura dintre premierul Alexis Tsipras si partidul Syriza creste in fiecare zi.

Premierul elen a reusit sa obtina acceptul pentru al treilea program bailout doar cu sprijinul opozitiei parlamentare, iar un oficial al guvernului a afirmat ca Tsipras intentioneaza sa ceara un vot de sustinere in Legislativ dupa semnarea acordului cu creditorii, anunta Bloomberg.

Infrangerea anunta anticipate

O eventuala infrangere a actualului guvern va da semnalul pentru declansarea alegerilor anticipate, a doua runda in doar 9 luni, dupa ce guvernul Syriza a ajuns la guvernare, in acelasi mod, la sfarsitul lunii ianuarie.

Surse guvernamentale au afirmat ca Alexis Tsipras va cere un vot de incredere din partea celor 300 de parlamentari abia dupa ce va efectua, pe 20 august, plata celor 3,2 miliarde de euro datorate de eleni Bancii Centrale Europene.

Vestea alegerilor anticipate ar putea intarzia implementarea programului de asistenta financiara pentru Grecia.

In acelasi timp, acestea ii pot da sansa actualului premier de a se debarasa de platforma electorala anti-austeritate cu care a castigat confruntarea electorala de la inceputul acestui an.

In viteza maxima

Evenimentele incep sa se desfasoare intr-un ritm alert, celendarul miscarilor de pe scena politica din Grecia fiind destul de strans.

Votul de incredere trebuie precedat de o dezbatere de trei zile in plen, ceea ce inseamna ca acesta poate fi programat oricand dupa 23 august.

Deocamdata nu este clar daca Tsipras va initia aceasta procedura imediat dupa efectuarea platii catre BCE sau va avea nevoie de mai mult timp pentru a creiona o strategie sigura.

La sfarsitul saptamanii trecute, un purtator de cuvant al Executivului de la Atena a anuntat ca prioritatea premierului ramane perfectarea ultimelor detalii din programul bailout, eventuale consultati cu aliatii politici urmand a fi facute joi, 20 august.

Miscari de trupe

Pana acum, Syriza a scos la iveala doar 44 de opozanti ai guvernului din randul parlamentarilor partidului, unul dintre lideri fiind chiar fostul ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis.

In aceste conditii este de asteptat ca aripa radicala a Syriza sa candideze in nume propriu in cazul unor eventuale alegeri anticipate.

Declansarea acestora luna viitoare, cel mai probabil pe 20 sau 27 septembrie, ar face imposibila insa infiintarea si organizarea rapida a unui nou partid.

Tsipras nu poate conta prea mult nici pe sprijinul aliatilor de circumstanta din randul opozitiei, gruparile Noua Democratie, To Potamos si PASOK dorindu-si la randul lor sa acceada la putere.

Liderii PASOK, de altfel, au anuntat ca nu vor vota pentru sustinerea actualului guvern.

Pentru a ramane la putere in formula actuala, Tsipras ar avea nevoie de votul a 151 dintre parlamentarii eleni, dar, chiar si asa, ar putea invoca o majoritate extrem de fragila pentru a declansa alegerile anticipate, crede Aristides Hatzis, profesor de drept si economie la Universitatea din Atena.

Reinvie criza?

In ciuda deciziilor controversate luate in primele 7 luni de guvernare, Tsipras se bucura inca de sustinerea populatiei, 63% dintre greci fiind de acord cu decizia de a incheia un nou acord cu creditorii europeni, chiar si dupa rezultatul negativ al referendumului din iulie.

Insa, o scindare in cadrul Syriza poate sa stearga o parte din popularitatea actualului prim-ministru al Greciei, crede Nikos Marantzidis, profesor de stiinte politice la Universitatea Tesalonic.

"Cu cat sunt organizate alegeri anticipate mai repede, cu atat mai multe sanse are de a castiga. Timpul nu lucreaza in favoarea lui Tsipras", afirma Marantzidis.

Calculele politice ale liderilor de la Atena nu corespund prea bine cu interesele economice ale tarii. Alegerile anticipate din Grecia au reusit sa declanseze crize economice grave aproape de fiecare data.

Declansarea alegerilor anticipate in septembrie va amana implementarea primelor masuri din programul de reforme negociat cu creditorii europeni, punand presiune pe administratia si finantele Greciei.

Cu toate acestea, sunt sanse ca, in cazul unei victorii a gruparii Tsipras, noul guvern sa poata fi alcatuit inainte de prima analiza desfasurata de creditori, programata pentru sfarsitul lunii octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri anticipate Grecia, #criza politica Atena, #Alexis Tsipras, #reforme Grecia , #Grecia