Grecia: Ocupatia germana ar fi provocat pierderi de 500 mld. euro

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 11:00
1724 citiri
Grecia: Ocupatia germana ar fi provocat pierderi de 500 mld. euro

Pierderile economice ale Greciei in urma ocupatiei germane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial se ridica la 510,033 miliarde de euro si tara este in drept sa ceara despagubiri pentru aceasta suma, considera scriitorul Demosthenes Koukounas in volumul sau "Economia greaca in perioada ocupatiei".

Autoritatile elene considera ca Germania, astazi principalul donator in cele doua pachete de ajutor financiar, nu a achitat reparatii corespunzatoare. De fapt, Germania a platit statului elen in anii 1960 ai secolului trecut circa 115 milioane de marci (aproximativ 67 milioane de dolari), cu titlul de daune pentru ocupatia din perioada 1941-1944.

Conform Acordului de la Paris (1946), scrie media elene, Germania ar trebui sa achite Greciei peste 7 miliarde de dolari la raportul anului 1938.

Compensatii cer si locuitorii satului elen Distomo, unde la 10 iunie 1944 au fost ucise de trupele SS circa 218 de persoane, inclusiv 58 de copii.

Ministerul german de Externe a declarat in aprilie 2012 ca Germania nu va lua in discutie problema despagubirilor fata de Grecia, dat fiind faptul ca de la sfarsitul razboiului, in cadrul acordului din 1946, tara a platit si a ajutat la reconstruirea tarii.

In volumul sau de 556 de pagini, Koukounas a stabilit ca Germania in timpul ocupatiei Greciei a scos din teritoriul elen obiecte de valoare in suma de aproape 100 miliarde de euro, fara a include aici reparatiile de razboi si contributiile. La o rata a dobanzii de 2,5%, reparatiile Germaniei depasesc intreaga datorie a Greciei. In acest sens, el a studiat arhivele Bancii Greciei, care a fost fortata sa semneze in 1942 un acord la Roma cu privire la creditarea nazistilor.

Autorul recunoaste ca in privinta reparatiilor suma difera de la un cercetator la altul, dar partea germana nu poate contesta fondurile retrase din Banca Greciei in beneficiul celui de-al treilea Reich. Volumul contine tabele detaliate privind platile lunare catre guvernele lui Hitler si Mussolini intre 1941 si 1944. Cercetatorul abordeaza si subiectul tabu vizand cooperarea unor oameni de afaceri eleni cu nazistii, indicand numele persoanelor care au fost judecate pentru aceasta la incheierea razboiului.

In septembrie 2012, Ministerul elen de Finante a creat un grup de lucru pentru a documenta suma exacta a despagubirilor ce ar putea fi pretinse Germaniei. Rezultatele activitatii acestui grup urmeaza sa fie facute publice la 31 decembrie 2012.

#pierderi Grecia ocupatie germana, #pierderi Grecia razboi mondial , #Grecia