Grecia, pe picior de plecare. Politicul are ultimul cuvant

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:03
1745 citiri
Grecia, pe picior de plecare. Politicul are ultimul cuvant

Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro este din ce in ce mai dezbatuta de oficialii Uniunii Europene, care deja au inceput sa cantareasca pragmatic consecintele unui astfel de pas, in timp ce autoritatile de la Atena inca se chinuie sa formeze un guvern.

"Pe aceasta tema se discuta de un an de zile sau mai mult. Cred insa ca acum chestiunea e mai complicata in sensul ca se amesteca factorii economici - despre care deja stim, pentru ca Grecia nu ne mai poate surprinde cu nimic in materie de probleme economice - cu zona politica. Cred ca toata Europa a avut frisoane cand a vazut rezultatele alegerilor, in sensul ca acea forta de extrema stanga a obtinut un procentaj foarte mare in alegeri", declara analistul economic Constantin Rudnitchi pentru Business24.

In ceea ce priveste sansele ca Grecia sa paraseasca zona euro, analistul este inca optimist si crede ca sunt 80% sanse ca statul elen sa pastreze moneda euro, si 20% sanse sa iasa. "In urma cu trei luni insa, mergeam pe 99% ca Grecia va ramane", continua analistul.

Situatia Greciei ingrijoreaza

"Politica din Grecia ingrijoreaza, iar iesirea din zona euro nu ar ajuta la nimic pentru ca ingrijorarea e legata de zona politica, nu de cea economica, cu care pietele si europenii se obisnuisera", considera analistul economic Constantin Rudnitchi.

Si autoritatile romane se arata ingrijorate de situatia din Grecia. Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca va discuta cu presedintele Basescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a face un grup de lucru care sa incerce atenuarea efectelor situatiei din Grecia asupra Romaniei.

"Situatia politica din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative ca se va merge din nou la alegeri. Voi discuta si cu guvernatorul BNR si cu presedintele Romaniei, obligatoriu trebuie sa facem un grup de lucru pentru a incerca sa atenuam efectele asupra sistemului bancar romanesc si asupra Romaniei, efecte produse de prelungirea si se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia", a spus Ponta.

Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, considera ca Grecia va parasi zona euro, foarte curand, cel mai probabil luna viitoare. Retragerile de capital din bancile din Spania si Italia ar putea ajunge, conform economistului, in Germania. Pentru perioada urmatoare el prevede o interdictie pentru transferuri de depozite in banci din strainatate, dar si limite pentru retragerile de cash, scrie acesta pe blogul sau de pe New York Times.

In mod alternativ, sustine Krugman, s-ar putea face retrageri substantiale de bani de la BCE, pentru a salva bancile de la colaps. In cele din urma, prezice Krugman, zona euro se va destrama.

Nici Nouriel Roubini nu crede ca uniunea monetara europeana va avea o viata lunga. Conform estimarilor sale din urma cu cateva saptamani, Grecia va parasi zona euro in urmatoarele luni, iar intreaga zona se va destrama dupa ce criza se va adanci in Italia si Spania.

Presedintele grec, intermediar intre partide

Intalnirile intermediate de presedintele grec Karolos Papoulias vor continua luni dupa ce Syriza, cel mai mare oponent al ajutorului din partea Uniunii Europene, a refuzat formarea unui guvern de uniune nationala in urma alegerilor neconcludente de saptamana trecuta. Grecia se apropie astfel de un nou vot, dar si de posibilitatea iesirii din zona euro, lucru care era, pana nu demult, un tabu printre oficialii UE, scrie Bloomberg.

Plecarea Greciei din zona euro "nu este neaparat fatala, dar nici nu e atractiva", a declarat Patrick Honohan, membru al consiliului de conducere al BCE. El a adaugat ca iesirea este "tehnic, posibila", dar ar dauna puternic monedei euro. Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble a declarat recent pentru un cotidian local ca statele membre care incearca sa pastreze masurile de austeritate din zona, nu ar putea sa forteze Grecia sa ramana in zona euro.

Crestere economica si austeritatea vor fi principalele subiecte ale discutiilor de marti dintre proaspat alesul presedinte Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel, care are o intreaga agenda de taieri de cheltuieli.

Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc luni seara pentru a discuta despre un ajutor international pentru Grecia, dar si despre situatia Spaniei, unde guvernul a incercat saptamana trecuta, pentru a patra oara, sa "curete" bancile.

"Syriza nu va trada poporul grec", a spus liderul partidului, Alexis Tsipras, pe masura ce presedintele incerca duminica sa convinga partidele sa formeze o coalitie. Esecul in formarea unui guvern a ridicat problema ca Grecia ar putea renunta la promisiunile de reduceri de cheltuieli, parte a negocierilor din mari 2010, masuri de austeritate de care depinde primirea banilor de care Grecia are mare nevoie.

Iesirea din zona euro, catastrofala pentru greci

Iesirea Greciei din zona euro ar crea o crestere a costului de imprumut al statului, lucru care ar putea duce la faliment, retrageri de capital si de banci, dar si la raspandirea crizei in alte state europene. Desi Grecia este responsabila de doar 2% din productia economica a zonei euro, iesirea sa din uniunea monetara ar fragmenta sistemul creat pentru a fi ireversibil si ar putea speria investitorii in asemenea masura incat acestia sa se retraga si din alte state.

Bancile centrale europene discuta despre cum sa reactioneze in cazul unei iesiri din zona euro a Greciei, a declarat guvernatorul Bancii Centrale Suedeze.

La randul sau, Olli Rehn, comisar european, a declarat ca regiunea este mult mai rezistenta decat era in urma cu doi ani, cand statele ar fi fost complet nepregatite.

"Cred ca Grecia inca poate ramane in zona euro si ca poate gasi o cale sa isi respecte angajamentele. Ar fi mult mai rau pentru Grecia si cetatenii sai, mai ales pentru cei mai putin instariti, daca ei ar parasi zona euro, decat pentru restul statelor. Europa ar suferi, dar Grecia ar avea probleme mai mari", declara Rehn.

Guvernul din Atena ar ramane fara bani inca din iulie, daca urmatoarea transa de ajutor ar fi blocata in raspuns la problemele politice din statul elen.

La randul sau, Comisia Europeana, nu ia in considerare relaxarea termenilor intelegerii dintre Grecia, Uniunea Europeana si FMI, a declarat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al UE, citat de o agentie de stiri greceasca.

"Nu stiu sa existe discutii in interiorul Comisiei care sa se axeze pe modificarea prevederilor din intelegerea cu Grecia", a spus Altafaj.

Moneda euro a coborat sub pragul de 1,30 dolari/euro in cursul saptamanii trecute, pentru prima oara din ianuarie, iar costul de imprumut al statelor indatorate a crescut la noi maxime. Randamentele titlurilor de stat spaniole cu maturizare in 10 ani au crescut la 6,2% pentru prima oara de la 1 decembrie si pana acum, scrie Bloomberg.

#viitor Grecia, #grecia zona euro, #parasire zona euro Grecia, #destramare zona euro, #instabilitate politica Grecia , #Grecia