Grecia: PIB-ul va scadea cu 25% pana in 2014

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:37
1129 citiri
Grecia: PIB-ul va scadea cu 25% pana in 2014

Produsul Intern Brut al Greciei se va contracta cu 25% pana in 2014, an in care se preconizeaza ca se va sfarsi recesiunea, a declarat ministrul grec de finante, Yannis Stournaras.

Contractia Produsului Intern Brut a Greciei cu 25% va determina Uniunea Europeana sa relaxeze termenii programului de sprijin de 130 miliarde de euro, convenit cu statul elen.

"Atunci cand vorbim de intervalul de timp pentru ajustare ar trebui sa luam in considerare conditiile economiei reale. Altfel exista riscul sa prelungim consecintele negative asupra economiei si societatii", a adaugat ministrul grec.

Scaderea veniturilor din taxe si cresterea accelerata a somajului va agrava recesiunea de patru ani cu care se confrunta Grecia si ar putea arunca tara intr-o criza similara cu Marea Depresiune din anii 1930, a declarat ministrul grec de finante.

Si Charles Dallara, seful IIF - Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, sustine pozitia lui Yannis Stournaras. Acesta a precizat ca Grecia ar trebui sa obtina din partea UE si FMI dobanzi mai mici la achitarea imprumutului de 130 miliarde de euro si o extindere de cel putin doi ani a perioadei de achitare.

Saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International, Gerry Rice a estimat ca exista "argumente solide" pentru a acorda un ragaz suplimentar Greciei, pentru ca aceasta tara sa-si poata redresa finantele publice.

O misiune a troicii FMI-UE-BCE este in prezent la Atena pentru ajuta guvernul grec sa finalizeze un nou pachet de masuri care sa genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o conditie necesara pentru deblocarea unei noi transe din programul de ajutor.

Daca va obtine un raport pozitiv din partea troicii, premierul grec Antonis Samaras intentioneaza sa ceara un ragaz suplimentar de doi ani pentru a indeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internationali in schimbul planului de ajutor in valoare de 130 miliarde de euro acordat in luna martie.

Economia Greciei s-a contractat intr-un ritm mai rapid decat s-a estimat anterior, confirmand ca tara a ramas in recesiune dupa ce guvernul a redus cheltuielile si exporturile au scazut, arata datele publicate de Oficiul de statistica din Grecia (Elstat).

Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat un declin anual de 6,3% in trimestrul al doilea din 2012, fata de 6,2% cat estima Elstat in august si fata de o scadere de 6,5% in primul semestru al anului.

#PIB Grecia, #PIB contractie economie, #Grecia recesiune, #UE program sprijin Grecia , #Grecia