Grecia, privita din Romania: Ce spun antreprenorii eleni

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 13:00
1449 citiri
Grecia, privita din Romania: Ce spun antreprenorii eleni

Oamenii de afaceri greci din Romania sustin ca renuntarea la moneda euro nu este o solutie pentru Grecia si ca nimeni nu isi doreste sa se ajunga in acest punct, nici poporul, nici partidele politice.

"Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, in 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greseala sa renunte la un efort de mai mult de 30 de ani in structurile europene. Grecia este membra in aceasta structura comuna cu mult inaintea Portugaliei si Spaniei, care au aderat in 1985. Tari precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat in 1995, cu 14 ani dupa.(...) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune ca vrea ca Grecia sa iasa din euro. Este doar o interpretare a discursului sau", a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, sondajele recente arata ca 80% din populatie nu vede statul in afara zonei euro.

O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat

Printre variantele vehiculate in Europa se numara aplicarea unor masuri punitive pentru Grecia si acordarea unui ajutor in conditiile stabilite cu institutiile internationale europene.

"Sunt multi care spun ca Grecia trebuie sa plateasca pentru ce a consumat, si noi suntem de acord, trebuie sa platim ce am consumat. In acelasi timp, trebuie sa gasim o varianta functionala, viabila, sustenabila. O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat", a explicat omul de afaceri, care a subliniat ca este dificil de anticipat care va fi rezultatul alegerilor de duminica.

UE are nevoie sa ramana Grecia in euro

Potrivit aceleiasi surse, Emmanuel Damanakis nu este singurul om de afaceri elen care crede ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro.

"Eu cred categoric asta. Si UE are nevoie sa ramane Grecia in euro, din multe motive", a declarat Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume si fructe.

Intrebat daca recomanda Romaniei trecerea la moneda unica, Romanos a spus ca Romania trebuie sa-si imbunateasca productivitatea.

"Romania ar fi trebuit in faza aceasta sa adopte o politica mai dinamica privind structurile economice, care trebuie sa produca mai bine. (...) Sa ridice nivelul, fiindca exista un decalaj. (...) Si aici, ca si la noi - vrem sa luam, sa avem, fara sa contribuim si fara sa muncim. Nu se poate asta. E ceva ce numai in zona balcanica gasim", a declarat acesta.

Omul de afaceri estimeaza ca vor trece cel putin zece ani pana cand Grecia isi va reveni, dar sustine ca "se poate, daca masurile sunt verticale si se porneste cu alta baza si cu alta mentalitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia zona euro, #iesire grecia zona euro, #oameni de afaceri greci Romania , #Grecia