Grecia, puternic afectata de o noua greva nationala

Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:50
2663 citiri
Grecia, puternic afectata de o noua greva nationala

Principalele uniuni sindicale din Grecia desfasoara marti o greva de 24 de ore la scara nationala in semn de protest fata de un proiect de lege elaborat de guvernul elen care prevede reducerea numarului de angajati in sectorul public si diminuarea in continuare a deficitului bugetar, relateaza The Telegraph si Russian Athens.

Adoptarea acestei legi, care include, de asemenea, masuri privind colectarea de impozite, privatizarea, reforma in sanatate si sectorul financiar reprezinta o conditie prealabila pentru deblocarea promisa de Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar Internatonal (FMI) a unei noi transe de imprumut.

Sindicatele elene sunt nemultumite de aceste planuri ale executivului care intentioneaza deja in timpul imediat urmator sa treaca 12.500 de angajati din sectorul public in asa-numita "in rezerva de lucru", cu pastrarea a 75 la suta din salariu. In cazul in care in decurs de opt luni acest personal nu va putea transferat in alte locuri de munca din sectorul public, oamenii vor fi concediati.

Pana la sfarsitul anului 2013, conform acordului cu creditorii, ar urma sa fie disponibilizati 2.400 de angajati din administratia publica, 2.200 de agenti de paza din scoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajati ai politiei municipale, precum si functionari din diverse ministere.In total, guvernul grec intentioneaza sa trimita in concediu administrativ pana la sfarsitul anului 25.000 de angajati, asupra carora planeaza riscul concedierii.

Sindicatele acuza guvernul de "mii de disponibilizari" in sectorul public, de liberalizarea concedierilor in sectorul privat, de jafuri sub forma de impozite etc.

Dezbaterile privind respectivul proiect de lege sunt prevazute pentru 16-17 iulie in cadrul sesiunii plenare a forului legislativ de la Atena, dupa care documentul va fi supus la vot.

La indemnul sindicatelor, in timpul grevei generale nu vor functiona institutiile de stat si locale, bancile, birourile fiscale, iar spitalele vor accepta pacienti numai in cazuri de urgenta.

Este suspendata pentru o zi circulatia trenurilor si a trenurilor suburbane. Autobuzele si troleibuzele vor functiona doar in intervalul 09h00 -21h00 (ora locala), desi metroul si tramvaiele vor circula normal. Cu toate acestea, metroul din Atena nu va servi magistrala care face legatura dintre aeroportul international si capitala tarii.

Din cauza participarii la actiunea de protest a controlorilor de trafic de zbor intre orele locale 12:00 si 16:00, zeci de zboruri au fost fie amanate, fie anulate.

Marti dimineata, activistii sindicali intentioneaza sa desfasoare o manifestatie de protest in piata centrala din Atena, iar in cursul serii un eveniment similar va avea loc in fata parlamentului grec. Miercuri seara, cand se asteapta ca parlamentarii greci sa supuna la vot amintitul proiect de lege, sindicatele din sectorul public au de gand sa organizeze o noua manifestatie de protest in fata legislativului elen.

#greva generala grecia, #proteste Grecia reduceri bugetare, #disponibilizari Grecia, #reforme economice Grecia , #Grecia