Grecia ramburseaza 3,2 miliarde de euro catre BCE

Luni, 20 August 2012, ora 11:58
1269 citiri
Grecia ramburseaza 3,2 miliarde de euro catre BCE

Grecia va rambursa luni o transa de 3,2 miliarde de euro din datoria catre Banca Centrala Europeana, inlaturand, pentru moment, riscul intrarii in incapacitate de plata.

"Grecia va achita in cursul zilei (n.r. de luni) aceasta datorie, avem banii necesari", a declarat pentru AFP o sursa din Ministerul de Finante de la Atena.

Grecia a reusit sa stranga, in cursul saptamanii trecute, suma de 4,063 miliarde de euro prin vanzarea de certificate de Trezorerie pe trei luni. Banii au fost folositi pentru a acoperi necesitatile curente si pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, in asteptarea urmatoarei transa de bani promisa de UE si FMI.

Mai mult, banii obtinuti in urma acestei emisiuni de titluri de stat ii permite statului elen sa ramburseze obligatiunile suverane detinute de BCE, care ating maturitatea la 20 august 2012.

O noua transa de imprumuturi, in valoare de 31,5 miliarde de euro, a fost promisa grecilor in schimbul relansarii programului de redresare convenit cu troica. O decizie in privinta reluarii imprumuturilor urmeaza sa fie luata in septembrie.

Autoritatile elene au cerut un ragaz de doi ani pentru a respecta cerintele UE, pana in 2016, in loc de 2014, cum s-a convenit initial. Seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, va merge la Atena pentru a discuta cu premierul grec despre aceasta amanare a implementarii cerintelor troicai.

Juncker: Grecia nu va iesi din zona euro

Merkel ar putea relaxa conditiile impuse Greciei in acord

Grecia mai vrea doi ani pentru taierea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro

#rascumparare datorii suverane Grecia, #Grecia transa BCE, #bani BCE Grecia, #criza datorii grecia , #Grecia