Grecia reia negocierile cu troica pentru o transa de 31,5 mld. de euro

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:15
1272 citiri
Grecia reia negocierile cu troica pentru o transa de 31,5 mld. de euro

Grecia reia luni negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Centrala Europeana (BCE) si Uniunea Europeana (UE) pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut, de 31,5 miliarde de euro, in schimbul noilor masuri de austeritate ce prevad economii de 13,5 miliarde de euro.

Ministrul de finante Yannis Stournaras ii primeste pe reprezentantii troicii, pentru a se stabili daca economiile prevazute in pre-proiectul de buget pe 2013 sunt suficiente pentru deblocarea noii transe.

Masurile se refera la anii 2013 - 2014, jumatate dintre ele urmand sa fie incluse in pre-proiectul de buget ce va fi inaintat parlamentului luni, in jurul orei 13.00 GMT, a indicat Ministerul de Finante. Votul final asupra proiectului de buget este asteptat in termen de doua luni.

Delegatia troicii, formata din germanii Matthias Mors (UE) si Klaus Masuch (BCE) si danezul Poul Thomsen (FMI), urmeaza sa se intalneasca, in cursul serii, si cu premierul Antonis Samaras.

Noua transa de imprumut de 31,5 miliarde de euro este destinata in principal recapitalizarii bancilor elene, care au suferit pierderi importante in cursul operatiunii de stergere a unei parti din datoria suverana la inceputul anului.

Conform unei surse din Ministerul de Finante, masurile de austeritate includ taieri de circa sapte miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de bugetari si din ajutoarele sociale.

Grecia: Reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro amanate

Economii de aproape 3,5 miliarde de euro se vor realiza prin "reforme structurale" in administratie, mai ales prin pensionarea anticipata a circa 15.000 de functionari. In urma aplicarii acestor masuri, veniturile fiscale ar trebui sa creasca cu trei miliarde de euro in urmatorii doi ani.

Cele trei partide din coalitia de guvernare - Noua Democratie, PASOK si stanga moderata - au aprobat joi seara acest nou pachet de masuri dureroase, in pofida nemultumirii sociale.

Grecia se pregateste pentru noi masuri de austeritate

Dupa greva generala de miercuri, cand peste 50.000 de persoane au manifestat la Atena si Salonic, sindicatele se pregatesc pentru o noua mobilizare in curand. Puternicul sindicat Genop al societatii publice de electricitate Dei a inceput luni greve de 48 de ore.

Grecii intra in greva generala ca semn de protest impotriva austeritatii/a>

Pe acest fundal tensionat, pietele financiare au anticipat totusi luni finalizarea negocierilor cu troica, incepute in luna iulie.

Bursa din Atena a deschis luni la 754,76 puncte, in crestere cu 2,12%, reflectand un anumit optimism dupa ce banca franceza Credit Agricole a anuntat intrarea in negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea Emporiki, divizia sa din Grecia. Dupa acest anunt, pretul actiunilor Alpha Bank a crescut cu 13% in jurul orei 08.00 GMT.

Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia acord FMI, #Grecia negocieri troica, #imprumut grecia, #grecia masuri austeritate , #Grecia