Grecia "resusciteaza" pietele: Aurul si euro "prind aripi"

Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:23
1399 citiri
Grecia "resusciteaza" pietele: Aurul si euro "prind aripi"

Grecia a primit cel de-al doilea ajutor financiar, in valoare de 130 de miliarde de euro. Pietele au reactionat imediat si au inregistrat cresteri, cu exceptia pietelor bursiere.

Moneda unica europeana s-a apreciat, pretul petrolului a depasit pragul de 100 de dolari/baril, dar indicii bursieri au inregistrat scaderi.

Cursul valutar a urcat in zece minute de la 1,3185 dolari pentru un euro, pana la 1,3266 dolari, pentru un euro. Moneda unica europeana s-a apreciat si in fata yenului, pana la un curs de schimb de 105,94 yeni.

Pretul petrolului a urcat luni, pana la 105 dolari baril, depasind pragul de 100 de dolari. Analistii pun cresterea tarifelor la titei atat pe seama acordului financiar primit de Grecia, cat si pe seama Iranului, care a anuntat ca intrerupe exporturile de titei catre Marea Britanie si Franta.

Petrolul ar putea ajunge pana la 135 de dolari/baril, cred specialistii internationali, citati de presa internationala.

Pretul lingourilor de aur a crescut pana la maximul ultimelor 10 zile, dupa ce a fluctuat intre 1.700 de dolari si 1.750 de dolari pentru o uncie, in functie de evolutia negocierilor din Grecia. Acum, ca statul elen a primit finantarea externa de care avea nevoie, aurul a depasit 1,743 de dolari.

Pretul aurului urca pana la maximul ultimelor 12 luni, ca urmare a interesului manifestat de investitori, dornici sa isi protejeze finantele. Volatilitatea de pe pietele bursiere, deprecierea valutelor si amenintarea inflatiei i-a determinat sa caute investitii sigure.

Pietele bursiere europene au inregistrat scaderi. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,3%, MSCI Asia Pacific Index a coborat cu 0,3%, in timp ce indicele Standard&Poor's 500 s-a depreciat cu 0,3%, arata Bloomberg.

Indicii Bursei de Valori Bucuresti, pe verde

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au deschis incert sedinta de tranzactionare de marti, iar dupa primul sfert de ora toti indicii inregistrau cresteri, cuprinse intre 0,07% (BET-FI) si 0,83% (BET-C).

Banca Nationala a Romaniei a afisat marti un curs de referinta de 4,3550 lei/euro, cu 0,03% mai mare fata de sedinta precedenta, in timp ce dolarul american a ramas la 3,2903 lei/dolar.

Cursul BNR afisat luni era de 4,3535 lei pentru un euro, moneda unica europeana apreciindu-se usor, de la valoarea de 4,3533 lei/euro, cat era vineri. Gramul de aur se tranzactiona cu 182.9882 lei, potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial al bancii centrale.

Guvernul de la Atena reuseste sa isi rezolve problemele urgente, dar Grecia se va confrunta in continuare cu o situatie financiara tulbure. Creditorii privati au acceptat sa renunte la 107 miliarde de euro, iar pierderile reale din conturile acestora vor depasi 70%, relateaza AFP.

Creditorii vor primi, pentru fiecare obligatiune, noi titluri elene pentru 31,5% din valoarea initiala, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15%, in timp ce 53,5% din valorea obligatiunilor initiale se va pierde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret aur, #pret petrol, #actiuni bursa, #acord grecia, #acord Grecia creditori , #Grecia