Grecia s-a angajat in scris sa adopte planul UE

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 08:45
1210 citiri
Grecia s-a angajat in scris sa adopte planul UE

Grecia s-a angajat in scris fata de creditorii sai, UE si FMI, sa adopte "toate masurile necesare" pentru aplicarea planului european de redresare a economiei sale, au anuntat, miercuri seara, serviciile premierului Lucas Papademos.

"Guvernul va lua orice masura necesara pentru a pune in aplicare deciziile summit-ului zonei euro de la 26 octombrie si sa realizeze obiectivele programului de redresare a economiei, crucial pentru ameliorarea vietii in Grecia", a anuntat Papademos intr-o scrisoare adresata liderilor Uniunii Europene (UE) si Fondului Monetar International (FMI).

Aceasta scrisoare a fost trimisa marti liderilor UE Herman Van Rompuy, Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, zonei euro Jean-Claude Trichet, Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi si FMI Christine Lagarde.

Papademos subliniaza in aceasta scrisoare ca "Guvernul sau este puternic angajat sa puna in aplicare masurile actualului plan economic", "sa elaboreze un nou plan plurianual credibil" si "sa finalizeze schimbul obligatiunilor statului grec detinute de creditorii privati (PSI), lucru care va contribui la viabilitatea datoriei grecesti".

Zona euro a decis in noaptea de 26 spre 27 octombrie un al doilea plan de ajutorare a Greciei, care vizeaza stergerea a 50 la suta din datoria tarii, prin participarea voluntara a creditorilor privati la un schimb de obligatiuni grecesti.

Planul prevede un imprumut de 130 de milioane de euro

Acest plan prevede, de asemenea, un nou imprumut pentru tara, in valoare de 130 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro sunt destinate recapitalizarii bancilor grecesti.

Papademos a subliniat ca "reformele financiare si structurale vor continua, in vederea ameliorarii competitivitatii tarii", care a intrat, in 2008, intr-o grava recesiune.

Grecia trebuie sa isi continue "eforturile pentru a reface stabilitatea financiara, cresterea economica (...), increderea si a atrage investitii", scrie premierul.

Papademos a fost desemnat la 11 noiembrie premier al unui Guvern de coalitie, format de dreapta, extrema dreapta si socialisti care detin o majoritate parlamentara, in urma demisiei precedentului Guvern socialist al lui Giorgios Papandreou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia acord masuri europene, #Grecia angajament plan UE , #Grecia