Grecia s-a impotmolit in recesiune, dar se va redresa dupa reforme - Membru BCE

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:18
1987 citiri
Grecia s-a impotmolit in recesiune, dar se va redresa dupa reforme - Membru BCE

Economia Greciei s-a impotmolit in recesiune, dar exista motive de optimism, iar tara se va redresa puternic in urma adoptarii reformelor, a afirmat marti Christian Noyer, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, intr-un interviu acordat CNBC.

Christian Noyer a aratat ca in Grecia s-a inregistrat o crestere a exporturilor, ceea ce inseamna ca in sfarsit economia se redreseaza. Rata de crestere a exporturilor elene este una dintre cele mai ridicate din zona euro, dupa reducerea semnificativa a salariilor si a costurilor, sustine oficialul BCE.

Declaratiile sale vin dupa ce luni Banca Centrala a Greciei a anuntat ca economia tarii s-ar putea redresa mai devreme decat se estimeaza daca reformele structurale si masurile financiare sunt implementate.

Grecia trebuie sa convinga acum investitorii ca va continua implementarea reformelor si va reduce datoria imensa, a explicat Noyer, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.

Grecia, care ar urma sa intre in 2013 in al saselea an de recesiune, le-a dat sperante investitorilor, dupa ce exporturile au crescut cu 11% in primele opt luni din 2012. In septembrie, exporturile au urcat cu 9,7% comparativ cu august, cel mai mare avans in randul statelor din zona euro.

Grecia a anuntat luni ca va realiza oferta de rascumparare a unei parti din obligatiunile suverane detinute de investitorii privati, printr-o licitatie de tip olandez modificata, in care investitorii declara cat de dispusi sunt sa-si vanda bondurile inainte ca pretul sa fie determinat. Grecia a fixat un pret minim intre 30,2 si 38,1% si un pret maxim intre 32,2 si 40,1% in functie de scadenta bondurilor, anuntand ca nu va cheltui mai mult de 10 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor.

Multi detinatori de obligatiuni au cumparat bonduri elene "cu un discount urias" de la alti creditori, a explicat Christian Noyer, iar pretul de pe piata este acum corect pentru ei.

"Ei trebuie de asemenea sa tina cont ca, daca nu vor participa, nu exista asigurari ca pretul nu va scadea dupa expirarea perioadei", a adaugat oficialul BCE, referindu-se la termenul limita de 13 decembrie fixat pentru incheierea procesului.

Ministrii de finante din zona euro si Fondul Monetar International au convenit saptamana trecuta sa deruleze rascumpararea unei parti din obligatiunile suverane detinute de investitorii privati, pana la mijlocul lunii decembrie, in cadrul pachetului de masuri destinat sa faca datoria Greciei sustenabila.

Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a precizat ca rascumpararea va avea un caracter voluntar insa Grecia trebuie sa o deruleze cu succes pentru a-si reduce povara datoriei.

Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI au convenit saptamana trecuta ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI. De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani.

O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.

Incepand din 2010 Grecia a fost exclusa practic de pe pietele internationale de capital ca urmare a dobanzilor deosebit de mari cerute de investitori pentru a achizitiona obligatiuni grecesti.

#recesiune economie Grecia, #criza economica grecia, #plan salvare grecia, #crestere exporturi Grecia, #redresare economie Grecia , #Grecia