Grecia se da peste cap pentru a doua transa de bani. Vezi noile masuri de austeritate

Joi, 09 Februarie 2012, ora 08:29
1373 citiri
Grecia se da peste cap pentru a doua transa de bani. Vezi noile masuri de austeritate
Grecia are nevoie de acordul de finantare / Sursa foto: Guardian

Guvernul de la Atena este dispus sa faca ajustari drastice ale cheltuielilor si sa introduca masuri de austeritate din ce in ce mai dure, pentru a evita falimentul. Printre noile masuri luate in considerare de politicienii greci se numara o reducere cu 20% a salariului minim.

Economia Greciei se contracta intr-un ritm mult mai accelerat decat anticipasera analistii, iar guvernul de la Atena este presat de liderii politici sa ia noi masuri de austeritate dure, precizeaza Bloomberg.

Printre acestea se numara scaderea salariului minim cu 20%, concedierea a 15.000 de bugetari din sectorul public si fuziunea tuturor fondurilor de pensii auxiliare.

"Pentru a restabili competitivtatea si cresterea economica, vom grabi aplicarea reformelor structurale profunde pe piata fortei de munca si in sectorul serviciilor", se arata in scrisoarea de intentie adresata de Grecia sefului Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

Scrisoarea este atasata documentului de 43 de pagini al proiectului care prevede masurile de austeritate din Grecia. Documentul a fost semnat de prim-ministrul Lucas Papademos, de ministrul Finantelor, Evangelor Venizelor si de guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, George Provopoulos.

Grecia solicita aprobarea unui nou plan de finantare, in valoare de 130 de miliarde de euro, pentru a evita falimentul. In cadrul actului se arata ca statul elen a suferit o scadere a economiei cuprinsa intre 4 si 5%, anul acesta.

Contractia economica a fost pusa pe seama inrautatirii situatiei de pe pietele externe. Anterior, analistii anticipau o contractie economica de 3%.

Troica internationala si guvernul elen au stabilit sa reduca toate cheltuielile de stat cu 2,5 miliarde de euro. In plus, trebuie identificate solutii pentru a economisi 700 de milioane de euro.

Guvernul a convenit restrangerea cheltuielilor in domeniul sanatatii si al farmaciilor cu 1,1 miliarde de euro, in cel al apararii cu 300 milioane euro, in timp ce investitiile de stat vor fi taiate cu 400 de milioane de euro. Alte 650 de milioane de euro vor fi economisite prin reducerea subventiilor si a altor costuri.

Ministerul pentru Reforma in Administratie a anuntat ca guvernul intentioneaza sa concedieze 15.000 de angajati din sectorul public si sa desfiinteze sau sa reduca numarul agentiilor din sectorul public, pana la sfarsitul acestui an, potrivit agentiei elene Athens News.

In total, guvernul de la Atena vrea sa reduca numarul bugetarilor cu 150.000, pana la finele anului 2015.

Posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata nu poate fi exclusa, a declarat pentru Der Spiegel presedintele consiliului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker.

Juncker a afirmat ca Grecia nu mai trebuie sa se astepte la solidaritate din partea celorlalte state din zona euro, atat timp cat nu poate implementa reformele convenite cu institutiile financiare internationale.

Premierul Papademos pare dispus sa isi asume riscul unor noi proteste de strada, dupa ce draftul negocierilor cu creditorii externi a fost trimis FMI.

#grecia faliment, #grecia masuri austeritate, #grecia, #Grecia ajutor extern , #Grecia