Grecia se pregateste pentru eliminarea interdictiilor asupra miscarilor de capital

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 16:17
1959 citiri
Grecia se pregateste pentru eliminarea interdictiilor asupra miscarilor de capital
Foto: Pixabay

Banca centrala a Greciei va recomanda eliminarea, in cel mai scurt timp posibil, a tuturor restrictiilor asupra miscarilor de capital, a declarat vineri guvernatorul Bancii Greciei, Yannis Stournaras, informeaza Reuters.

In luna iunie 2015, Grecia a introdus restrictii asupra miscarilor de capital, in ideea a stopa fuga capitalului din bancile grecesti, intr-un moment in care tara era in pragul unei crize financiare ca urmare a impasului in discutiile cu creditorii externi.

"Consideram ca aceste restrictii nu isi mai au rostul", a spus jurnalistilor Yannis Stournaras la finalul unei reuniuni cu noul premier al Greciei, Kyriakos Mitsotakis. "Banca Greciei va recomanda Guvernului sa elimine in totalitate restrictiile asupra miscarilor de capital, in cel mai scurt timp posibil", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Restrictiile asupra miscarilor de capital au inceput cu limitarea retragerilor de numerar de la ATM la 60 de euro pe zi, dar intre timp au fost relaxate treptat. Limita referitoare la numerarul care poate fi extras zilnic de la ATM a fost ridicata inca din luna octombrie 2018 dar mai exista in continuare limite cu privire la sumele de bani ce pot fi transferate peste hotare.

Pe langa subiectul restrictiilor asupra miscarilor de capital, guvernatorul Yannis Stournaras si premierul Kyriakos Mitsotakis au discutat si despre creditele neperformante, care continua sa constituie o povara pentru bancile grecesti.

#restrictii ATM Grecia, #restrictii miscari capital Grecia , #Grecia