Grecia si Italia ignora cu gratie oferta miliardarului excentric de a cumpara o insula pentru refugiati

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 14:24
3847 citiri
Grecia si Italia ignora cu gratie oferta miliardarului excentric de a cumpara o insula pentru refugiati
Foto: Wikimedia

Oferta lui Naguib Sawiris, miliardarul excentric care s-a oferit sa cumpere o insula greceasca sau italiana pentru a-i gazdui pe refugiatii care dau buzna in cele doua tari europene, a fost ignorata de autoritati.

Planul sau, postat pe Twitter pe 1 septembrie, prevedea achizitionarea unei insule care sa gazduiasca aproximativ 100.000 de refugiati.

Sawiris recunoaste ca pana acum nu a primit niciun raspuns oficial de la guvernele din Roma sau Atena, scrie publicatia Newsweek.

Insula Aylan

Naguib Sawiris este un om de afaceri egiptean a carui avere este estimata la 2,9 miliarde de dolari.

Drama micutului Aylan Kurdi, inecat in timpul traversarii Mediteranei l-a miscat pe miliardar care a venit cu ideea insulei pentru refugiati pe care intentioneaza sa o numeasca Insula Aylan.

"Daca cineva are o idee mai buna sa o prezinte, daca nu sa taca din gura", a replicat miliardarul in fata unor voci critice care sustineau ca propunerea sa este absurda.

Se pare ca nici premierii Italiei sau Greciei nu sunt sustinatori ai ideii lui, din moment ce Matteo Renzi sau Vassiliki Thanou, sefa guvernului interimar de la Atena, nu i-au trimis nici macar confirmarea de primire a scrisorilor oficiale in care isi prezenta ideea.

"Se fac 5 zile de cand am trimis scrisorile si nu am primit nici confirmarea de primire", s-a plans omul de afaceri egiptean.

"Le-am scris ca am nevoie de permisiunea lor pentru a ma ocupa de soarta refugiatilor si ca vreau sa cumpar o insula daca una din aceste doua tari este dispusa sa vanda vreuna.

Ar fi o mana de ajutor importanta si ceea ce am nevoie din parte celor doua guverne este permisiunea de instala refugiati acolo si sprijin administrativ", a explicat Naguib Sawiris.

O viata noua

Dupa ce a vazut imagini din tabere de refugiati din Grecia, Italia si Ungaria, planurile lui Sawiris au fost facute incat sa dea sansa unei noi vieti pentru refugiatii pe care vrea sa ii instaleze pe insula sa utopica.

In proiectul sau, miliardarul egiptean prevede construirea de locuinte, scoli si un spital pentru populatia pe care vrea sa o instaleze pe o insula din Mediterana.

Omul de afaceri sustine ca este dispus sa cheltuiasca pana la 200 de milioane de dolari din averea sa in acest proiect.

"100 de milioane sau 200, poate. Atat cred ca m-ar costa. Cu constructia de case, scoli si a spitalului s-ar putea sa depasesc un pic limita, dar nu m-as opri", da asigurari Naguib Sawiris.

"Am primit aproape 10.000 de emailuri in care oamenii se ofera voluntari pentru a ajuta la ridicarea unui oras destinat refugiatilor. Doi dintre cei ce mi-au scris au oferit si ei donatii de 10 milioane", a povestit magnatul.

Inclusiv angajatii din compania sa, Orascom Telecom Media and Technology, sorteaza mailurile pentru a avea o baza de data cu voluntarii si donatorii care doresc sa sprijine ideea sefului miliardar.

In cautarea insulei perfecte

Sawiris sustine ca ar avea nevoie de sprijinul administrativ al uneia din cele doua capitale pentru a-si duce planul la bun sfarsit, in conditiile in care respectivul teritoriu ar intra sub jurisdictia statului elen sau italian, dupa caz.

Nici dimensiunile insulei nu sunt de ignorat, aceasta trebuind asa fie indeajuns de incapatoare pentru a sustine o populatie de 100.000 de persoane.

Omofri, de exemplu, este o insula greceasca potrivita pentru proiectul imaginat de magnatul egiptean, iar pretul ei de vanzare listat pe portalul Private Islands Online este de 55 de milioane.

Suma reprezinta doar un sfert din bugetul pe care Sawiris este dispus sa il aloce proiectului umanitar, dar suprafata construibila nu trebuie sa depaseasca 20% din cele 450 de hectare ale insulei.

Cautarea insulei potrivite continua, iar miliardarul egiptean se arata convins ca o astfel de initiativa dusa la bun sfarsit ar putea avea beneficii pentru statele europene, in special pentru Grecia.

"Stiu ca guvernul elen are o multime de insule nelocuite in proprietate, iar Grecia are nevoie de bani. Ar fi de ajutor si pentru UE, care oricum imprumuta Grecia cu bani", explica Sawiris.

Germania asteapta anul acesta peste 800.000 de cereri de azil si incearca din rasputeri sa convinga alte state europene sa preia din povara refugiatilor. Franta s-a oferit sa gazduiasca 24.000, in timp ce guvernul britanic a acceptat preluarea a doar 4.000 de refugiati sirieni.

In acest timp, miliardarul egiptean sustine ca proiectul sau, care prevede degrevarea Uniunii Europene de presiunea a 100.000 de solicitanti de azil, sta in mana liderilor politici de la Roma si de la Atena.

"Ideea aceastra traieste sau moare in functie de raspunsul pe care il astept de la cele doua guverne. Fara suport administrativ, proiectul va muri. Sper ca politicienii sa isi dea seama ca sunt un tip serios si ca aceasta este o idee excelenta", spune magnatul.

Ideea instalarii refugiatilor sirieni in Egipt este exclusa din start de Sawiris, din cauza opozitiei guvernului de la Cairo, asa cum si construirea unui refugiu in Iordania a picat dupa ce tara a preluat deja un milion de refugiati de razboi.

Singurele insule puse la dispozitia filantropului egiptean au fost cateva din zona Maldive, dar care nu sunt decat petice de pamant pierdute in imensitatea oceanului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#refugiu imigranti UE, #insula refugiati Grecia, #oferta miliardar Egipt, #Naguib Sawiris, #criza imigranti Europa , #Grecia