Grecia vrea sa 'rostogoleasca' o parte din datoriile emise pentru sustinerea bancilor

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:01
1206 citiri
Grecia vrea sa 'rostogoleasca' o parte din datoriile emise pentru sustinerea bancilor

Grecia intentioneaza sa acopere o parte din deficitul de finantare pentru anul urmator prin rostogolirea unor obligatiuni in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, care ajung la maturitate in luna martie 2014, si pe care Guvernul de la Atena le-a emis pentru a sprijini bancile locale, a declarat luni ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras, informeaza Reuters.

Exclusa de pe pietele financiare dupa 2010, Grecia a fost tinuta pe linia de plutire gratie unor imprumuturi in valoare de 240 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Potrivit ultimului program de sprijin, Grecia va fi finantata pana in a doua jumatate a anului urmator, cand autoritatile de la Atena spera sa revina pe pietele financiare.

FMI si autoritatile de la Atena estimeaza ca Grecia se confrunta cu un deficit de finantare de aproape 11 miliarde de euro pentru 2014-2015. Pentru anul 2014 Comisia Europeana estimeaza deficitul de finantare la 3,8 miliarde de euro in timp ce estimarile FMI se ridica la 4,4 miliarde de euro.

"Ne gandim sa rostogolim bondurile emise de Ministerul de Finante, in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro. In acest fel vom acoperi o parte din deficitul de finantare", a declarat Yannis Stournaras intr-un interviu acordat cotidianului financiar Naftemporiki.

Autoritatile de la Atena au emis obligatiuni in 2009 pentru a sprijini cu lichiditati bancile elene in timpul crizei globale. In schimbul sprijinului, Guvernul a primit actiuni preferentiale la banci.

Intrebat daca obligatiunile grecesti detinute de bancile centrale din zona euro ar putea fi si ele rostogolite pentru a acoperi deficitul de finantare, Stournaras a raspuns ca acest lucru este inclus in acordul din luna noiembrie 2012. Banca Central Europeana si alte banci centrale din zona euro au obligatiuni guvernamentale in valoare de 19 miliarde de euro, dintre care titluri in valoare de 10 miliarde de euro ajung la maturitate in 2014.

Creditorii internationali au fost de acord sa ajute Grecia prin reducerea costurilor de finantare sau prelungirea perioadei de relansare a creditelor, cu conditia sa indeplineasca tintele fixate pentru acest an. Stournaras a precizat ca Grecia lucreaza la o solutie care prevede extinderea acestor imprumuturi pana la 50 de ani, urmand ca o decizie sa fie luata de Eurogrup in luna noiembrie.

Pana acum, Grecia a beneficiat de doua programe de ajutor, in valoare totala de aproximativ 240 miliarde de euro. Luna trecuta, seful ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a declarat ca problemele financiare ale Greciei nu se vor termina in 2014 si in consecinta tara va avea nevoie de un ajutor suplimentar din partea zonei euro inainte de a reveni pe pietele financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorie grecia, #deficit finantare Grecia, #maturitate obligatiuni Grecia, #criza financiara Grecia , #Grecia