Grecii au atras 90% din banii europeni pentru infrastructura si vor sa ne invete si pe noi cum sa facem

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:35
3336 citiri
Grecii au atras 90% din banii europeni pentru infrastructura si vor sa ne invete si pe noi cum sa facem
Foto: Atena / CC0 Creative Commons

Grecia are o puternica expertiza in accesarea fondurilor europene, dupa ce a atras aproape 90% din banii pe care ii avea disponibili pentru infrastructura, si poate ajuta Romania la acest capitol, a declarat, marti, ambasadorul grec la Bucuresti, Vassilis Papadopoulos, in cadrul conferintei "Investment and funding oportunities in Romania", organizat de Camera Bilaterala de Comert Romano-Elena si de Ambasada Greciei la Bucuresti.

"Expertii greci in accesarea de fonduri UE pot ajuta Romania in elaborarea dosarelor, avand toata experienta necesara in toate mecanismele europene. Absorbtia de fonduri europene, in special in sectorul infrastructurii, este semnificativ mai mare, apropiindu-se de 90%, in timp ce, in Romania, precum stiti, este inca o mare problema", a spus Papadopoulos.

El a subliniat pasii uriasi facuti de economia Romaniei in ultimii ani.

"Romania si-a redus considerabil dezechilibrele economice din 2008 incoace si a realizat una dintre cele mai mari cresteri de Produs Intern Brut din Uniunea Europeana, anul trecut, iar in 2017 a avut cea mai mare crestere dintre tarile europene. Multi indicatori, precum inflatia, datoria publica si somajul, reflecta o tara disciplinata economic, cu asteptari optimiste", a sustinut diplomatul elen.

Papadopoulos a enumerat cateva domenii care trezesc interesul investitorilor pentru Romania, precum sectorul industrial, industria automobilistica, aeronautica, petroliera, sectorul energetic, cel chimic, cel de tehnologie inalta, precum si agricultura.

"Toate acestea pot creste in continuare, cu ajutorul expertilor greci si al consultantilor specializati", a continuat ambasadorul.

La randul sau, Gerd Bommer, consilier comercial la Ambasada Austriei la Bucuresti, a aratat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca Romania are o piata interna foarte puternica, cu un potential foarte mare, care a trezit interesul investitorilor austrieci.

"Turismul este una dintre competentele noastre de top, iar Romania poate dezvolta acest sector mult mai mult decat face acum. Sunt foarte multe oportunitati. Este o tara frumoasa, cu oameni primitori si calzi. La capitolul infrastructura, nu s-a atins inca adevaratul potential. Sunt lansate multe licitatii acum, dar cred ca infrastructura va fi un subiect pe marginea caruia se va mai discuta in urmatorii 10-15 ani", a precizat Bommer.

De asemenea, sunt multe investitii care vin in sectorul feroviar, a mai spus el.

#Grecia infrastructura, #Grecia fonduri UE , #Grecia