Grecii au decis: Vor sa ramana in zona euro

Luni, 18 Iunie 2012, ora 08:01
1601 citiri
Grecii au decis: Vor sa ramana in zona euro

Grecii au votat duminica pentru ramanerea in zona euro, partidul care pleda pentru continuarea acordurilor cu institutiile europene, Noua Democratie, castigand 29,66% din voturi, dupa numararea a 99,84% din voturi, conform rezultatelor publicate de Ministerul de Interne elen.

Partidul Syriza a obtinut locul doi, cu 26,89%, iar locul trei a fost ocupat de partidul Pasok cu 12,28% din voturi.

Rezultatul inseamna ca partidul Noua Democratie a castigat 128 de locuri in Parlament, iar Pasok primeste 33 de locuri, oferind celor doua partide pro-europene o majoritate in parlamentul elen de 300 de locuri.

Desi niciun partid nu a obtinut destule locuri in Parlament pentru a forma de unul singur Guvernul, ultimele rezultate arata ca Noua Democratie si PASOK, cele doua partide traditionale din Grecia, vor putea sa formeze impreuna un nou guvern de coalitie, fara a se baza pe ajutorul extremistilor, informeaza AP.

Promisiunile Partidului Noua Democratie

Grecii au avut de ales intre a vota pentru formatiunea radicala de stanga Syriza, ai carei lideri au promis sa rupa acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, sau pentru partidul conservator de dreapta Noua Democratie, care intentioneaza sa respecte acordul, astfel incat sa mentina Grecia in zona euro.

Seful dreptei conservatoare elene, Antonio Samaras a promis tarii ca "o sa o scoata din criza dar nu din zona euro". Acesta se prezinta ca un garant al mentinerii Greciei in euro, insa vrea renegocierea planului de salvare ce impune Atenei masuri severe de austeriate.

"Vom iesi din criza. Nu vom iesi din euro. Nu vom lasa pe nimeni sa ne scoata din Europa", declara Samaras in ultimul mitic electoral inainte de alegeri, in centrul Atenei.

De ce alegerile din Grecia au fost urmarite cu sufletul la gura de intreaga Europa

Miza alegerilor din Grecia a fost in principal iesirea sau nu a tarii din zona euro. Germania a avertizat ca o eventuala nerespectare a conditiilor impuse pentru acordarea de sprijin financiar ar insemna automant o excludere din uniunea monetara.

De asemenea, UE si FMI au insistat ca trebuie respectate conditiile acordului, in valoare de 130 de miliarde de euro, sau finantarea va fi intrerupta, ceea ce inseamna intrarea in faliment a tarii.

Grecia are nevoie, ca pana la sfarsitul lunii iunie sa gaseasca modalitati de a taia din bugetul public, altfel Banca Central Europeana va intrerupe finantarea catre bancile elene.

Sprijinul BCE este necesar bancilor elene pentru acestea sunt lipsite de lichididati din cauza retragerilor din depozite, care ajung pana la 500 de milioane de euro pe zi. In plus, Grecia este nevoita, in luna august sa plateasca randamente pentru obligatiuni in valoare de 3,9 miliarde de euro.

Pentru a-si indeplini obligatiunile, Grecia are nevoie de stabilite politica si de lideri puternici, una din marile temeri ale liderilor europeni fiind tocmai un rezultat similar cu cel din 6 mai: un guvern care nu a putut readuce increderea investitorilor.

#alegeri grecia, #alegeri legislative Grecia, #grecia zona euro, #alegeri 2012 Grecia , #Grecia