Grecia: o noua greva generala paralizeaza capitala

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 19:32
1194 citiri
Grecia: o noua greva generala paralizeaza capitala

Angajatii greci au inceput, vineri, o greva generala de 48 de ore impotriva noului plan de austeritate cerut de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Capitala Atena este paralizata de incetarea lucrului in transportul in comun si in serviciile publice, in timp ce mii de manifestanti se indreptau spre piata centrala Syntagma, relateaza AFP.

Masurile prevazute de noul plan de austeritate, printre care reducerea cu 22% a salariului minim in cadrul unei dereglementari generale pe piata muncii, desfiintarea in 2012 a 15.000 de posturi publice si taieri ale anumitor pensii, "vor fi mormantul societatii grecesti", sustin sindicatele, care denunta lipsa de legitimitate a guvernului pentru a le impune.

"Capitalistii trebuie sa plateasca criza", sustin sindicalistii.

Pentru contestatari, decisiva va fi ziua de duminica, atunci cand sunt chemati sa vina in numar cat mai mare in fata parlamentului, unde deputatii urmeaza sa aprobe in cursul noptii sau luni programul economic impus de creditorii internationali.

Statele din zona euro au avertizat, joi seara, ca asteapta acest vot inainte de a debloca o prima transa din cel de-al doilea imprumut, de 130 miliarde de euro, pentru evitarea intrarii Greciei in incetare de plati, la sfarsitul luni martie.

Guvernul condus de Lucas Papademos, sustinut in parlament de o majoritate teoretica de 252 de voturi din 300, urmeaza sa aprobe, vineri dupa-amiaza, textul exact ce va fi inaintat deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#greva grecia, #masuri de austeritate greva Grecia, #greva generala grecia februarie 2012 , #Grecia