Grecii au votat: Tsipras, politicianul care va obtine stergerea datoriei elene?

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 13:15
2309 citiri
Grecii au votat: Tsipras, politicianul care va obtine stergerea datoriei elene?
Foto: Wikimedia

Electoratul elen a decis sa il readuca in fruntea guvernului de la Atena pe omul care, timp de sase luni, a urmat un traseu mai mult decat dezordonat in relatia cu alegatorii sai, ca si cu creditorii europeni: Alexis Tsipras.

Partidul Syriza a castigat alegerile anticipate cu un scor de 35,5%, iar liderii formatiunii au anuntat ca vor prefera sa intre la guvernare in aceeasi formula de alianta cu Independentii Greci, anunta Bloomberg.

Paradoxul grecesc

Tsipras a primit noua veste dand asigurari ca guvernul sau se va angrena intr-o lupta impotriva coruptiei din sistem si promitand ramanerea la putere vreme de un mandat intreg.

Cu aceasta victorie, Syriza pare sa isi fi asigurat un loc de frunte in politica elena, dar rezultatul dezvaluie si un paradox al Greciei, o tara cu economia mult diminuata si supusa in continuare controlului capitalului, masura impusa inca de la sfarsitul lunii iunie.

Ajuns la putere in urma promisiunii de a restaura demnitatea grecilor si a pune capat austeritatii, Tsipras se va vedea nevoit din nou sa treaca la implementarea masurilor de reducere a cheltuielilor si de marire a taxelor, conform acordului incheiat cu creditorii pentru noul imprumut de 86 de miliarde de euro.

Electoratul pare sa fi ales un partid caracterizat de "nerespectarea promisiunilor electorale, schimbarea politicii, declansarea colapsului in sistemul bancar elen si crearea conditiilor pentru o noua recesiune", remarca Stathis Kalyvas, profesor de stiinte politice la Yale.

Pe de alta parte, acelasi partid este chemat acum sa puna in practica un set de masuri fiscale urgente si sa initieze reformele structurale pe care le-a respins in urma cu cateva luni.

Liniste dupa o vara fierbinte

Pare ca Grecia sa fi intrat intr-o perioada mai linistita dupa vara agitata in care statul elen a fost la un pas de a declara incapacitatea de plata si abandonul din zona euro.

Efectele jocului derulat de Alexis Tsipras cu creditorii europeni pot fi inca observate in mentinerea masurii de control al capitalului, dar si in strictetea noilor cerinte formulate pentru acordarea celui de-al treilea imprumut in cadrul programului de asistenta financiara pentru Grecia.

Ca urmare a acordului incheiat cu creditorii, Alexis Tsipras va avea puteri limitate in stabilirea cheltuielilor, a nivelului taxelor si a initiativelor legislative in domeniu.

Aceste aspecte vor fi stabilite in urma analizelor efectuate de ministrii din celelalte state membre ale uniunii monetare si de economistii bancilor centrale, orice deviere de la programul asumat ducand la suspendarea transelor de imprumut acordate Greciei.

"Spatiul de manevra in negocierea acestor cerinte este aproape de zero" remarca Brunello Rosa, analist in cadrul Roubini Global Economics.

O prima verificare facuta de creditori urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul toamnei,urmata de alta programata in cursul primului trimestru al anului viitor.

Apatie generala

Syriza a reusit sa obtina o diferenta de aproape 7 procente in fata rivalilor conservatori de la Noua Democratie, dar sentimentul inregistrat la urne a fost de apatie generala.

Doar 56% dintre alegatorii eleni au iesit sa voteze intr-o tara in care votul este obligatoriu, desi nu si sanctionabil. Cu toate acestea, Tsipras si partidul sau par sa nu traga ponoasele politicii intortocheate practicata din ianuarie pana in august 2015.

Scorul de 35,5% este cu doar un procent mai mic decat cel inregistrat in ianuarie, iar aripa dura a partidului, exclusa in august din formatiune si coagulata in Partidul Unitatii Populare a cazut sub pragul de 3% necesar accederii in Parlament.

Schimbarea la fata

In acelasi timp, inlaturarea aripii anti-europene din Syriza l-a ajutat pe Tsipras sa recastige increderea investitorilor.

Randamentul obligatiunilor emise de statul grec s-a dovedit cel mai profitabil din zona euro pe ultima luna, iar bursa de la Atena pare sa fi renascut.

Greylock Capital Management, un fond cu traditie in investitii in obligatiunile elene, a anuntat ca intentioneaza sa isi mareasca expunerea pe piata din Grecia dupa rezultatul ultimelor alegeri parlamentare din tara.

Desi scorul electoral obtinut de partidul lui Tsipras a fost mai bun decat cel prognozat in sondajele de opinie, Syriza va fi nevoit sa apeleze la partenerii traditionali de coalitie: partidul de extrema dreapta Independentii Greci, detinator a 10 mandate in Parlament.

Majoritatea coalitiei guvernamentale este destul de fragila, cu doar 155 de voturi in legislativul de 300 de locuri, ceea ce lasa foarte putin loc pentru erori.

Din nou la negocieri

Chiar daca, in prima faza, Tsipras va fi fortat sa respecte cu strictete indrumarile creditorilor, acest lucru nu inseamna ca nu va avea posibilitatea sa revina la masa negocierilor cu UE.

Pozitiile diferite ale creditorilor din zona euro si cele ale Fondului Monetar International lasa loc pentru redeschiderea discutiilor privind o posibila stergere a datoriei Greciei, lucru recomandat si de reprezentantii FMI.

In eventualitatea obtinerii unor avantaje privind suma pe care Grecia trebuie sa o returneze creditorilor internationali sau a modului in care acest lucru va fi facut, pozitia financiara a tarii poate inregistra o consolidare neasteptata.

Este si speranta pe care au speculat-o alegatorii eleni prezenti la urne pe 20 septembrie.

"L-au vrut pe Tsipras care a demonstrat ca poate semna acorduri cu creditorii. Inca au incredere in el, in ciuda evenimentelor petrecute in prima parte a anului", observa Holger Schmieding, economistul sef al Bancii Berenger din Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri anticipate Grecia, #criza datorii grecia, #acord Grecia UE, #Alexis Tsipras , #Grecia