Grecia, in pragul falimentului: Am ajuns la capatul drumului

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 11:59
3437 citiri
Grecia, in pragul falimentului: Am ajuns la capatul drumului
Foto: CNBC

Guvernul de la Atena e pregatit sa adopte scenariul dezastruos al intrarii in incapacitate de plata a tarii, in cazul unui esec in negocierile de luna aceasta cu creditorii europeni, sustin politicieni din partidul de guvernamant, Syriza.

Guvernul, care deja se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati pentru plata salariilor si pensiilor, a decis sa blocheze plata transelor de 2,5 miliarde de dolari catre FMI, pe lunile mai si iunie, daca nu va obtine un acord pentru deblocarea imprumutului de urgenta, informeaza Financial Times.

Fara solutii

"Am ajuns la capatul drumului. Daca europenii nu deblocheaza suma negociata pentru ajutor financiar, nu se intrevede nicio alta solutie", a recunoscut un oficial din cadrul guvernului elen.

Declararea incapacitatii de plata de care un stat din zona euro ar reprezenta un soc fara precedent in cadrul uniunii monetare europene.

Aceasta amenintare vine la doar cinci ani dupa ce Grecia a beneficiat de doua programe de asistenta financiara din partea FMI si UE in valoare de 245 miliarde de euro.

Pe de o parte, comentariile neoficiale venite de la Atena ar putea reprezenta o alta tactica a oficialilor eleni de a obtine un acord rapid fara prea multe cerinte impuse de creditori, pe de alta reflecta situatia financiara dramatica in care se zbate Grecia.

Incapacitatea de plata a Greciei este o situatie pentru care alte guverne din zona euro au luat deja masuri de siguranta.

Pe termen scurt, aceasta ar duce la suspendarea asistentei financiare acordate de Banca Centrala Europeana bancilor din Grecia, impunerea masurilor de control al capitalului si o ridicata instabilitate financiara pe piata europeana.

Salt in necunoscut

Chiar daca un astfel de anunt nu ar duce automat la excluderea Greciei din zona euro, premierului Alexis Tsipras ii va fi mult mai greu sa pastreze in viitorul apropiat acest statut al tarii sale.

Germania si alti parteneri europeni ai Greciei sustin ca moneda unica europeana este indeajuns de puternica pentru a face fata unui faliment al Greciei, dar multi dintre oficiali admit ca evenimentul echivaleaza cu un salt in necunoscut.

"Am cautat neintrerupt o solutie care sa satisfaca atat cerintele creditorilor, cat si angajamentele Syriza in fata electoratului", a afirmat la inceputul saptamanii ministrul de Finante Yanis Varoufakis.

De la inceputul acestei saptamanani, oficialii eleni au reluat negocierile cu partenerii europeni, la Atena si la Bruxelles, pe tema indeplinirii masurilor de reforma fiscala, a tintelor bugetare si a programului de privatizare solicitat de grupul creditorilor internationali.

Guvernul de la Atena trebuie sa efectueze plati de 2,4 miliarde de euro catre pensionari si salariatii din sistemul bugetar in cursul acestei luni.

Pe 1 si 12 mai, Grecia trebuie sa plateasca doua transe din imprumutul catre FMI in valoare de 203 milioane de euro, respectiv 770 milioane de euro.

Alegere dificila

Un acord cu grupul creditorilor din zona euro ar asigura accesul Atenei la cele 7,2 miliarde de euro obtinuti in februarie, ca urmare a prelungirii programului de asistenta financiara.

Cu toate acestea, neintelegerile politice survenite intre cele doua parti pe tema noilor reforme structurale din economia Greciei au blocat pana acum accesul guvernului la aceasta suma oferita de partenerii europeni.

Creditorii solicita reformarea sistemului de pensii, ceea ce ar duce la reducerea pensiilor de stat in Grecia, si modificari in legislatia muncii, care sa permita disponibilizarea colectiva a angajatilor din sistemul privat.

Partidul Syriza a preluat puterea la sfarsitul lunii ianuarie promitand o restructurare a datoriei publice, dar a fost nevoit sa-si schimbe rapid planurile in urma presiunilor exercitate de Comisia Europeana, FMI si Banca Central europeana.

Chiar si in urma devierii de la programul electoral, ministrul de Finante Yanis Varoufakis a mentionat explicit ca guvernul actual va avea ca prioritate indeplinirea sarcinilor pe plan intern, daca va fi pus sa aleaga intre platile catre creditori si plata salariilor si pensiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incapacitate plata grecia, #faliment grecia, #negocieri asistenta financiara Grecia CE, #efecte faliment Grecia , #Grecia