Grecii recunosc ca nu pot indeplini reformele din sectorul public

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:02
1246 citiri
Grecii recunosc ca nu pot indeplini reformele din sectorul public
Ministrul de Finante grec, Yannis Stournaras

Grecia nu poate indeplini tintele de reforma a sectorului public dar cu toate acestea se asteapta sa ajunga la un acord cu creditorii internationali cu privire la toate celelalte subiecte cu ocazia reuniuni de luni a Eurogrupului, au declarat miercuri mai multi oficiali din Ministerul grec de Finante.

UE si FMI au avertizat Grecia ca are la dispozitie pana vineri pentru a-i convinge ca poate indeplini conditiile impuse in schimbul pachetului de asistenta financiara, pentru a obtine urmatoarea transa de 8,1 miliarde de euro din asistenta internationala, transmite Reuters.

Autoritatile de la Atena au ratat deja un termen limita fixat pentru luna iunie privind plasarea a 12.500 de angajati din sectorul public intr-o "schema de mobilitate", in cadrul careia urmeaza sa fie transferati sau concediati in decurs de un an, iar oficialii greci sustin ca nu vor putea ajunge la un acord cu privire la acest subiect pana luni.

"Nu exista nicio sansa sa indeplinim solicitarile actuale in forma in care sunt fixate", a declarat un inalt oficial din Ministerul grec de Finante.

Atena trebuie sa finalizeze discutiile cu creditorii internationali pana la mijlocul lunii pentru a se asigura ca va primi o noua transa din programul de ajutor, bani de care are nevoie pentru a rascumpara obligatiuni in valoare de aproximativ 2,2 miliarde de euro care ajung la maturitate in luna august.

Oficialii greci incearca acum sa calmeze ingrijorarile cu privire la ceea ce s-ar putea intampla daca Grecia nu va primi fondurile la timp, spunand ca in cel mai prost scenariu vor compensa prin emiterea de certificate de trezorerie.

"Nu va fi sfarsitul lumii", a declarat un al doilea oficial din Ministerul grec de Finante. "In cel mai prost scenariu vom fi nevoiti sa majoram emisiunile de titluri de stat, sa amanam plata arieratelor, ceea ce ar conduce la noi intarzieri in efectuarea platilor", a mai spus oficialul care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Concedierile din sectorul public sunt un subiect fierbinte in Grecia, tara care se chinuie cu o recesiune care dureaza de sase ani, o rata record a somajului si scaderea standardului de viata.

Amanarea reformelor nepopulare a devenit un subiect spinos in discutiile cu troica EU, IMF si BCE, care a revenit luni la Atena dupa o pauza de doua saptamani in timpul careia premierul Antonis Samaras a pierdut un partener din coalitia guvernamentala si si-a restructurat cabinetul. Ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras, urmeaza sa aiba miercuri a treia runda de discutii cu inspectorii troicii la ora 16.00 GMT.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca luni, 8 iulie, pentru a discuta situatia din Grecia. Pentru a presa Atena sa adopte reforme, reprezentantii UE, BCE si FMI ar putea refuza deblocarea intregii sume intr-o singura transa si ar putea-o imparti in mai multe rate lunare.

#reforme economie Grecia, #ajutor financiar grecia, #concedieri sector public Grecia , #Grecia