Grecii, suparati pe Tsipras: Taierea pensiilor si cresterea taxelor ii scot pe oameni in strada

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 11:03
4157 citiri
Grecii, suparati pe Tsipras: Taierea pensiilor si cresterea taxelor ii scot pe oameni in strada
Foto: Wikimedia

Sindicalistii greci se pregatesc sa ia cu asalt strazile Atenei, joi, 12 noiembrie, intr-una dintre cele mai ample manifestari de protest impotriva politicii de austeritate la care s-a angajat guvernul elen in fata creditorilor internationali.

Pentru prima data, premierul Tsipras si sindicatele din tara se vor afla de parti diferite ale baricadei.

Sindicalistii au reprezentat cea mai mare masa de sustinatori ai partidului de guvernamant Syriza, iar acum par sa atraga si alte categorii sociale in protest, anunta Bloomberg.

Greva generala

Atena ar putea fi inundata de valuri de protestatari care vor marsalui spre Piata Syntagma, doctori si famacisti alaturandu-se grevei anuntate de lucratorii portuari, functionarii publici si angajatii de la metrou.

Este prima greva generala declansata de la preluarea puterii de gruparea Syriza, in ianuarie 2015, iar infruntarea intre guvernanti si protestatari este de asteptat sa dureze cel putin 24 de ore.

ADEDY si GSEE, cele mai mari organizatii sindicale din Grecia vor porni la ora 11 intr-un mars comun, ca semn al nemultumirii lor fata de acceptarea de catre guvern a tuturor cerintelor exprimate de creditori.

De partea cealalta, premierul elen Alexis Tsipras este unul dintre fostii protestatari care a marsaluit umar la umar cu sindicalistii in cadrul grevelor generale anterioare.

In acelasi timp, Tsipras este angajat in finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pe tema implementarii unui set de reforme care sa asigure recapitalizarea bancilor elene cu 10 miliarde de euro, bani asigurati prin Mecanismul European de Stabilitate.

In caz contrar solvabilitatea celor mai mari institutii de crediare din Grecia va fi pusa sub semnul intrebarii.

"Politicile economice pe care Tsipras va trebui sa le implementeze sunt mai dure decat ceea ce s-a promis electoratului si, in acelasi timp, mai dure decat cele impuse in urma confruntarii de 7 luni dintre Atena si creditorii sai, situatie care a generat si instabilitatea politica a tarii.

Acest lucru nu era necesar, guvernul ar fi putut evita aceasta situatie fara ca acum sa fie fortat sa taie in carne vie pentru a atinge tinte fiscale mai putin ambitioase", sustine Manolis Galenianos, profesor de economie la Universitatea din Londra.

In prag de colaps bancar

Fostul contestatar al programelor de asistenta financiara acordate Greciei a ajuns la guvernare pe baza unor promisiuni de a pune capat politicii de austeritate din tara si de a obtine o restrucurare a datoriilor publice ale Atenei.

In primul sau mandat de premier insa, Tsipras a reusit sa blocheze ultima transa a imprumutului acordat de creditorii internationali si a fost la un pas de a declara incapacitatea de plata a tarii.

Tot in primele 7 luni, guvernul Syriza I a aruncat economia Grecei in aer, impunand controlul capitalului, si a negociat, pe conditii mai dure, un nou imprumut de 86 de miliarde.

Dupa tot acest scenariu dezastruos, bancile elene au nevoie de o recapitalizare de 14,4 miliarde de euro pentru a ramane pe linia de plutire. Majoritatea banilor ar urma sa fe asigurati din al treilea imprumut contractat de Atena.

Presiunea se rasfrange insa asupra grecilor de rand, ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble insistand ca legislatia privind protectia debitorilor sa fie mai aspra, iar sistemul bancar sa fie reformat inainte de alocarea sumelor destinate recapitalizarii.

Explozie sociala

Pana la acordarea altor transe suplimentare din ajutorul financiar de urgenta, necesare acoperirii deficitului bugetar pe anul viitor, si pana la usurarea poverii datoriilor, grecii vor trebui sa stranga si mai mult cureaua.

Insa, pentru liderii sindicatului GSEE situatia este inacceptabila, acestia considerand ca reformele nu vor aduce decat un val de austeritate punitiva si saracie intr-o tara unde rata somajului este deja la peste 25%.

"Exista un risc de explozie sociala, pe masura ce taierea pensiilor si cresterea taxelor intra in vigoare.

Socul de asta-vara a afectat aproape toate sectoarele economiei si nimeni nu vede de unde ar putea aparea cresterea", spune Sofia Theodoropoulou, cercetator la un institut economic din Bruxelles.

Din punctul sau de vedere, Grecia se confrunta cu riscul unei stagnari destabilizatoare, pe masura ce lipsa capitalului de investitii, devalorizarea interna abrupta si somajul ridicat au anulat aproape orice sansa de restartare a cresterii economice.

"Economia Greciei se confrunta cu riscul unei stari pe care economistii o denumesc 'histerezis', pe masura ce somajul prelungit a subminat potentiala productie", explica Theodoropoulou.

Din aceasta perspectiva, Theodoropoulou crede ca tara sa are nevoie de un sistem politic stabil, instituirea unui sistem fiscal bine conturat, dar si de imbunatatirea sistemului de asigurari, in vederea atenuarii costurilor sociale ale crizei.

Rebelul obedient

Pana la numirea sa in fruntea guvernului de la Atena, Tsipras avea un vocabular plin de invective la adresa liderilor politici din tara, din acestea nelipsind termenii de "copil obedient", "vasal" sau "servil", care desemnau relatia dintre guvernul elen si UE.

Le-a folosit si la ultima greva generala din Grecia, derulata in noiembrie 2014. La mijlocul acestei saptamani insa, Alexis Tsipras le-a explicat ministrilor sai ca sustine toate cerintele impuse de creditori.

Pentru Galeianos, singurul mod in care guvernul actual poate sa isi duca la capat dansul pe sarma intre creditori si nemultumirile sociale ale populatiei este de a asigura conditiile propice pentru crearea unor noi locuri de munca in sectorul privat.

"Guvernul nu mai poate face angajari in sectorul de stat pentru a rezolva problema somajului, chiar daca si-ar dori acest lucru.

In schimb, va trebui sa creeze conditiile dezvoltarii unor noi locuri de munca in sectorul privat", a explicat profesorul de economie din Londra.

#criza datoriilor Grecia, #greva generala Atena, #Alexis Tsipras, #criza sociala , #Grecia