Grecii voiau sa goleasca bancile si sa revina la drahma

Luni, 27 Iulie 2015, ora 11:20
3199 citiri
Grecii voiau sa goleasca bancile si sa revina la drahma
Foto: Pixabay

Tragedia elena scoate la iveala noi detalii surprinzatoare despre planurile secrete coapte in tabara radicala din sanul partidului de guvernamant Syriza.

Conform unor detalii date de liderii extremei stanga din Grecia, fostii ministri Panagiotis Lafazanis si Yanis Varoufakis erau pregatiti sa acceseze rezerva monetara a bancii centrale si conturile online ale contribuabililor eleni.

Sumele urmau sa fie folosite pentru a asigura plata salariilor si pensiilor si o trecere rapida la drahma, in eventualitatea unei iesiri a Greciei din zona euro.

Socul acestor dezvaluiri vine la doar o saptamana dupa ce s-a discutat despre o posibila negociere intre Alexis Tsipras si Vladimir Putin pentru iesirea tarii din uniunea monetara, informeaza The Guardian.

Opozitia in alerta

Dezvaluirile recente au fost facute de liderul aripii dure din interiorul Syriza, Panagiotis Lafazanis, fost ministru al Energiei pana luna aceasta, care a admis intr-un interviu ca a cerut accesarea rezervei monetare din Banca Greciei si revenirea la drahma.

"Principalul motiv il reprezenta supravietuirea economiei si a populatiei din Grecia, ceea ce este responsabilitatea suprema a fiecarui guvern", a precizat Lafazanis.

Renuntarea la negocierile cu creditorii europeni, organizarea unui referendum pentru a decide daca oferta facuta de acestia este pe placul populatiei si reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara s-au dovedit a avea un efect bulversant asupra esichierului politic din Grecia.

Premierul Alexis Tsipras s-a vazut nevoit sa renunte la extremistii din cabinetul sau pentru a se reintoarce la masa negocierilor cu partenerii europeni, in timp ce in randul celor 149 de parlamentari Syriza tensiunile s-au acumulat treptat.

Acum, noile detalii privind "planul B" conceput in laboratoarele secrete ale partidului de guvernamant ii alarmeaza si pe opozantii pro-europeni care solicita lamuriri din partea premierului elen.

Sistem bancar dublu

Inclusiv fosta eminenta cenusie a guvernului Syriza, fostul ministru de finante Yanis Varoufakis a fost surprins facand dezvaluiri despre un sistem bancar dublu menit a duce la taxarea directa a contribuabililor eleni.

Conform cotidianului Kathimerini, in cadrul unei intalniri de luna aceasta cu investitorii, Varoufakis a fost surprins dand detalii despre modul in care guvernul elen intentiona sa cloneze sistemul online de impozite.

Acesta urma sa fie pus in practica in cazul in care presiunile exercitate de Banca Centrala Europeana ar fi dus la inchiderea bancilor elene.

Pe 16 iulie, Varoufakis recunostea cu nonsalanta ca Atena se gandea sa elibereze un nou PIN de acces in sistem pentru fiecare contribuabil, astfel incat colectarea taxelor sa functioneze intr-un sistem paralel in cazul unui colaps bancar.

"Ar fi functionat ca un sistem paralel bancar, care ne-ar fi dat un ragaz necesar pentru a ne continua activitatea in cazul in care se inchideau bancile", a marturisit Varoufakis.

Conspiratie veche

Atat Varoufakis, cat si Lafazanis, doua dintre vocile cele mai vehemente impotriva incheierii unui nou acord cu creditorii internationali au platit cu postul din guvern pentru opozitia manifestata fata de planurile premirului Tsipras.

Planul secret de iesire a tarii din euro pare sa fi fost conceput inca din luna ianuarie, moment in care guvernul Syriza a ajuns la guvernare aruncand o alta lumina asupra negocierilor ratate in prima faza cu creditorii internationali si asupra crizei financiare in care s-a afundat in ultimele sase luni Grecia.

Varoufakis a recunoscut in mare parte afirmatiile legate de clonarea sistemului de impozite online, dar spune ca acestea au fost scoase din context.

"Contextul in care sunt prezentate acum aceste amanunte este menit sa imi creioneze o imagine de pungas in functie ministeriala si sa ma acuze de tradare. Este parte a unui plan de a sterge meritele acestui guvern in primele cinci luni de la venirea la putere", sustine fostul ministru de finante elen.

Imediat dupa declansarea noului scandal politic, ministrul adjunct de Finante Dimitris Mardas a iesit la rampa pentru a infirma aceste supozitii.

"Am afirmat in mod repetat ca astfel de discutii privind iesirea Greciei din zona euro nu au fost niciodata initiate la nivel de politica guvernmentala", a spus acesta pe un post TV din Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara Grecia, #conspiratie Grexit, #planuri secrete Grecia, #clona sistem bancar Grecia , #Grecia