Greva generala la Atena, dupa inchiderea televiziunii publice

Joi, 13 Iunie 2013, ora 08:40
1240 citiri
Greva generala la Atena, dupa inchiderea televiziunii publice
Sursa foto: Bloomberg

O greva generala de 24 de ore este anuntata, joi, la Atena, in semn de protest fata de inchiderea radioteleviziunii publice ERT de catre guvern, masura ce a provocat o unda de soc si care ameninta sa conduca la o criza politica in interiorul coalitiei de guvernare, transmite AFP.

Guvernul elen a prezentat, imediat dupa inchiderea ERT, un proiect de lege de reorganizare a serviciului public, pentru a evita astfel o criza in cadrul coalitiei la guvernare, la un an de impartire a puterii intre conservatorii primului ministru Antonis Samaras, socialistii din Pasok si stanga moderata Dimar.

Prin inchiderea in cateva ore a emisiei celor cinci posturi de televiziune publice si a tuturor radiourilor din grup, Samaras, care urmeaza sa se intalneasca in aceasta saptamana cu troica creditorilor internationali, a vrut, cu siguranta, sa-si demonstreze hotararea de a se lua de "vacile sacre" ale serviciului public, expresie peiorativa utilizata de purtatorul de cuvant al guvernului, scrie AFP.

De la inceputul crizei datoriilor, in 2010, salariatii grupului au suferit reduceri ale salariilor evaluate la 45% de catre sindicate.

"ERT-ul privilegiilor s-a prabusit (...) nu inchidem televiziunea publica, un nou post va fi creat in foarte scurt timp", a declarat Samaras, miercuri seara, in cadrul unei conferinte de presa, la Camera de comert greaca.

Premierul elen nu a raspuns, pentru moment, la apelul lansat de ceilalti doi parteneri de guvernare, Pasok si Dimar, privind organizarea unei reuniuni "tripartite" si "redeschiderea" ERT.

Liderul socialistilor Evangelos Venizelos a declarat ca exista "o ambianta de criza politica" in sanul guvernului si a lansat un apel la Samaras "sa protejeze unitatea si viitorul guvernului" de coalitie.

ERT a incetat sa mai emita marti seara. Inchiderea a fost posibila printr-un act legislativ adoptat doar de ministrii Noii Democratii (dreapta) si care nu a fost semnat si de ceilalti doi parteneri - Pasok si Dimar, care se opun disparitiei ERT si care pledeaza pentru restructurarea grupului.

Comisia Europeana s-a distanta de decizia autoritatilor din Grecia

Sindicatele din sectorul privat si public, GSEE si ADEDY, au denuntat inchiderea "antidemocratica" a ERT si au lansat un apel la organizarea unei greve de 24 de ore si la organizarea unui miting in fata sediului ERT, de la periferia Atenei. ADEDY a chemat toti functionarii sa se alature miscarii de protest, denuntand "moartea brutala a ERT" al carei obiectiv este "suprimarea organismelor publice si concedierea a 14.000 de functionari".

Grecia s-a angajat in fata creditorilor internationali, din zona euro si FMI, sa restructureze serviciul public pentru a-si reduce deficitul si sa concedieze mii de functionari pana la sfarsitul lui 2014, din care 2.000 la inceputul verii lui 2013.

La Bruxelles, Comisia Europeana s-a distantat de masurile guvernului elen, afirmand, intr-un comunicat, ca decizia Atenei de a inchide ERT a fost luata "in mod independent". Executivul european a insistat totodata asupra rolului indispensabil jucat de serviciul audiovizual public in viata democratica.

Uniunea Europeana de radio-televiziune (UER) si Asociatia presei internationale (API) care grupeaza corespondentii la post de la Bruxelles au cerut redeschiderea ERT care ramane un simbol al democratiei intr-o tara unde informatia a fost sever filtrata in timpul dictaturii militare din 1967 - 1974.

In fata valului de nemultumire, purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena a oferit detalii in legatura cu proiectul de lege ce prevede crearea unui nou post de radio, internet si televiziune elen care ar urma sa se cheme Nerit S.A. si care ar urma sa inceapa sa functioneze pana la sfarsitul lunii august, cu 1.200 de angajati in loc de 2.660 in prezent.

#greva generala grecia, #inchidere televiziune Grecia, #proteste grecia, #masuri austeritate grecia, #criza economica grecia , #Grecia