Grexident - pericol ignorat! Investitorii ar putea fi luati prin surprindere de abandonul Greciei

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:21
2221 citiri
Grexident - pericol ignorat! Investitorii ar putea fi luati prin surprindere de abandonul Greciei
Foto: The Guardian

"Grexident", noul termen care desemneaza o iesire accidentala a Greciei din zona euro, ar putea avea un efect devastator asupra pietelor financiare.

In ciuda impasului inregistrat in negocierile purtate de guvernul de la Atena si creditorii internationali, prea putini investitori iau in serios riscul unui abandon grecesc.

Probabilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro s-a accentuat insa dupa ce guvernul de extrema-stanga a preluat conducerea tarii, incercand sa redreseze economia fara a apela la un nou ajutor financiar din partea creditorilor sai. Socul declansat de un astfel de scenariu nu este luat prea mult in considerare de investitori, relateazaThe Telegraph, citand recentele sondaje efectuate la nivel global.

Iesirea din zona euro, varianta incredibila

Un sondaj efectuat de firma germana Sentix arata ca doar o parte redusa din randul investitorilor considera ca Grecia ar putea parasi zona euro in urmatoarele 12 luni.

Din februarie si pana la sfarsitul lui martie, procentul celor care cred ca Gecia sau alt stat european va recurge la iesirea din uniunea monetara de pe continent a scazut de la 38% la 36,8%.

Intrebarile au vizat atat pericolul reprezentat de Grecia pentru economia zonei euro si necesitatea unei interventii financiare de urgenta in economia elena, cat si implicatiile politico-economice ale unei astfel de rupturi.

Nici chiar posibila contaminare a intregii zone euro nu pare sa fie perceputa ca un risc major de catre investitori. Doar 27,5% dintre acestia manifesta o astfel de ingrijorare, cel mai scazut procent de la declansarea crizei datoriilor pe continent.

Caz exceptional

Increderea manifestata de investitori este contrazisa flagrant de stagnarea negocierilor in problema asigurarii unui imprumut de urgenta care sa asigure lichiditatile necesare pentru plata transelor datoriei externe din urmatoarele luni.

Cancelarul german Angela Merkel le-a atras atentia oficialilor de la Atena asupra ferestrei inguste de timp in care acestia trebuie sa se conformeze cererii creditorilor.

Chiar si asa, guvernul elen a esuat in aplicarea unor reforme cerute cu insistenta de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si restul statelor din zona euro.

In randul investitorilor insa, sentimentul pregnant este ca problema Greciei trebuie tratata ca un caz exceptional, observa Julian Jessop, economist in cadrul companiei britanice Capital Economics.

"Senzatia este ca in cele din urma se va ajunge la un compromis, cel putin pe o interventie care sa asigure necesarul de fonduri pentru urmatoarele luni. Pe masura ce criza greceasca se accentueaza, investitorii cred ca tara reprezinta un caz special, asteptand ca BCE sa ia masurile necesare pentru a preveni eventualele abandonuri din zona euro", afirma Jessop.

Obligatiunile guvernelor din zona euro evolueaza in continuare la un randament scazut, pe fondul unei posibile iesiri a Greciei din eurozona, in ciuda masivului program de relaxare cantitativa de 1.100 miliarde de euro initiat de Banca Centrala Europeana.

Viitor sub presiune

Pentru greci nu se anunta oricum vremuri prea bune in viitorul apropiat. Chiar si cu o solutie de compromis oferita pe ultima suta de metri, exista toate sansele ca Grecia sa traverseze o noua perioada de criza.

"O interventie financiara de scurta durata va fi initiata, cu siguranta, pana in vara acestui an. Dar, chiar si in aceste conditii, perspectiva economica se inrautateste, Grecia urmand sa treaca printr-o perioada de recesiune", mai spune Jessop.

Calendarul evenimentelor imediat urmatoare din Grecia include vizita premierului Alexis Tsipras la Moscova, in cautarea unui ajutor financiar din partea Rusiei, si plata unei transe de 450 milioane de dolari catre FMI.

De saptamana viitoare insa, Grecia ajunge in pragul falimentului, guvernul avand de asigurat pensiile si salariile din sectorul public (1,7 miliarde de euro) si plata obligatiunilor cu termen de trei si sase luni emise de guvern, in valoare totala de 2,6 miliarde de euro.

#sondaj investitori Grecia, #negocieri grecia ue, #prognoza evolutie economica Grecia, #pericol abandon zona euro , #Grecia