Guru al finantelor: 4 motive pentru care criza euro se va inrautati

Luni, 30 Mai 2011, ora 17:43
2831 citiri
Guru al finantelor: 4 motive pentru care criza euro se va inrautati

Te-ai saturat de criza din zona euro? Stephen Jen, recunoscut guru al finantelor, vine cu patru motive pentru care criza euro se va inrautati. Patru motive pe care nu le-ai mai auzit pana acum.

Fost angajat al Morgan Stanley si actual sef al SLJ Macro Partners, Stephen Jen a gasit cateva argumente neluate in discutie pana acum in problematica dezastrului din zona euro, conform Business Insider.

1. Statele din grupul PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania) nu sunt competitive la scara globala. PIIGS este termenul dat de curand de catre investitori pentru a desemna statele cu cele mai mari deficite si datorii publice din zona euro.

In opinia lui Jen, acestea nu sunt competitive nici macar in Europa, lipsindu-le atat institutiile necesare, cat si mentalitatea potrivita pentru a deveni competitive.

2. Exista o limita a ajutorului pe care il mai pot primi din partea statelor din centrul Europei. Se ajunge la punctul in care, daca PIIGS vor intra in default (incapacitate de plata) cu imprumuturi luate din Mecanismul European de Stabilitate, ratingul datoriilor suverane ale Frantei va intra in zona de risc. Banii veniti din aceste state nu sunt nelimitati.

3. Intre timp, Banca Centrala Europeana (BCE) detine 50 de miliarde de euro in obligatiuni grecesti si a imprumutat bancile grecesti cu 90 de miliarde de euro. Defaultul Greciei ar compromite stabilitatea BCE.

4. Chiar daca s-ar forma o uniune fiscala care sa cuprinda toata zona UE, nu ar putea primi calificativul AAA.

Ce a mai comentat gurul finantelor?

"Daca Grecia intra in incapacitate de plata, BCE va trebui sa decida daca obligatiunile Greciei sau ale altor state PIIGS vor putea fi acceptate pe post de colaterale".

"Chiar si o solutie politica se poate sa nu functioneze, mai ales datorita amenintarii asupra BCE si a Frantei", a mai spus Jen.

#bce, #criza europa, #criza grecia, #datorii grecia, #morgan stanley, #stephen jen, #criza zona euro , #Grecia