Guvernele europene analizeaza rolul BCE in finantarea Greciei

Joi, 16 Februarie 2012, ora 20:43
1311 citiri
Guvernele europene analizeaza rolul BCE in finantarea Greciei

Guvernele europene discuta despre reducerea dobanzilor imprumuturilor de urgenta pentru Grecia si folosirea unor contributii din partea Bancii Centrale Europene pentru acoperirea unui nou deficit de finantare in al doilea program de sustinere a statului elen.

Ministrii de Finante din zona euro au avut dispute aprinse noaptea trecuta, intr-o teleconferinta, dupa ce au vazut estimari conform carora datoriile Greciei vor scadea doar la 129% din PIB pana in 2020, in loc de nivelul tintit de 120%, au spus sursele, relateaza Bloomberg.

Din cauza acestui nou obstacol aparut in discutiile referitoare la programul de sustinere financiara, de 130 miliarde de euro, viitoarea intalnire a ministrilor, programata luni, s-ar putea limita doar la aprobarea planului de reducere a datoriilor Greciei catre creditorii privati.

Acest lucru ar putea fi facut printr-un schimb de obligatiuni, esential pentru evitarea intrarii tarii in incapacitate de plata in martie, au aratat sursele.

Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.

Ministrul de Finante din Estonia, Jurgen Ligi, a declarat joi ca Europa adopta o pozitie mai ferma fata de Grecia, dupa doi ani in care tintele de reducere a deficitului bugetar au fost ratate.

O strategie in doua etape, respectiv autorizarea saptamana viitoare a schimbului de obligatiuni, urmata apoi de aprobarea celui de-al doilea program de finantare din partea UE si FMI, ar putea declansa riscuri politice, in unele parlamente fiind necesara supunerea de doua ori la vot.

#faliment grecia, #ministrii Finante Grecia, #plan salvare grecia , #Grecia