Hollande catre Samaras: Grecia trebuie sa-si demonstreze credibilitatea

Sambata, 25 August 2012, ora 13:52
1207 citiri
Hollande catre Samaras: Grecia trebuie sa-si demonstreze credibilitatea
premierul grec Antonis Samaras

Nici nu se pune problema iesirii Greciei din zona euro, a dat asigurari presedintele francez Francois Hollande, insa Atena trebuie sa faca dovada credibilitatii angajamentelor sale de redresare bugetara, transmite AFP.

"Grecia se afla in zona euro si trebuie sa ramana in zona euro', a spus Francois Hollande in urma intrevederii, la Palatul Elysee, cu premierul grec Antonis Samaras. Atena 'trebuie sa faca in continuare dovada credibilitatii programului sau si a vointei liderilor sai de a merge pana la capat", a tinut totusi sa sublinieze Hollande.

La randul sau, Samaras le-a atras atentia celor care 'continua sa speculeze impotriva Greciei' ca tara sa 'va reusi si va ramane in zona euro si va juca un rol important in cadrul Uniunii Europene'.

"Vom arata ca Europa este capabila sa-si depaseasca dificultatile si problemele (...), iar pentru aceasta avem nevoie de eforturi si de angajamente, dar si de o relansare economica", a mai adaugat oficialul grec, aratandu-se increzator ca "putem sa ne realizam obiectivele si angajamentele, sa ne reducem deficitele, datoria, sa finalizam reformele structurale initiate".

Cu aceasta ultima intalnire cu Hollande, noul premier grec isi incheie ofensiva diplomatica pe langa cei mai importanti lideri europeni, pe care a incercat sa-i convinga ca tara sa va depune toate eforturile necesare pentru mentinerea ei in zona euro, insistand insa pentru o amanare suplimentara cu doi ani, pana in 2016, pentru reducerea de cheltuieli si implementarea reformelor dure cerute de troica creditorilor internationali formata din UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

"Noi nu cerem mai multi bani, ci un ragaz pentru a respira", a declarat premierul elen in urma intalnirii de vineri cu cancelarul german Angela Merkel.

Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o noua transa de imprumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internationali ai Greciei le-au cerut autoritatilor de la Atena sa relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE.

O decizie privind reluarea imprumuturilor este asteptata in luna septembrie, dupa raportul expertilor troicii. In schimb, autoritatile elene ar dori si ele un ragaz suplimentar de doi ani pentru a putea asana bugetul, pana in 2016 si nu pana in 2014, cum s-a convenit initial.

#economie criza Grecia, #imprumut Grecia FMI, #intalnire Hollande Samaras , #Grecia