Ideea extremistilor greci care poate salva Europa

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 15:23
8472 citiri
Ideea extremistilor greci care poate salva Europa
Foto: The Wall Street Journal

Dincolo de retorica de campanie a liderului stangii din Grecia, Alexis Tsipras, se pare ca stau si planuri ceva mai putin radicale decat s-ar fi crezut la prima vedere.

Abia instalat in fotoliul de prim-ministru al Greciei, Tsipras da dovada de fler si propune o solutie care ii poate asigura pastrarea unei relatii constructive cu restul Europei: o conferinta a tarilor indatorate.

Ideea ar putea sa-i sune destul de bine chiar si Angelei Merkel, in conditiile in care mai multe tari din zona euro suporta cu greu povara datoriilor uriase. Tsipras a introdus acest punct in platforma sa electorala, iar o "conferinta a datornicilor" ar putea relansa discutiile privind suportul economiilor puternice din zona euro pentru statele subrezite de povara datoriilor contractate in ultimii ani, se arata intr-o analiza a agentiei Bloomberg.

Creditorii si debitorii, la aceeasi masa

Summit-ul propus de Tsipras pare, intr-adevar, singura idee viabila din platforma program cu care Syriza si-a croit drum la guvernare. Intalnirea ar urma sa reuneasca la aceeasi masa creditorii si debitorii din zona euro, in incercarea de a reduce povara fiscala impusa guvernelor indatorate la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia a avut parte de o usurare a sarcinii contractate prin prelungirea termenelor de rambursare, dar fiscalitatea din tara este in continuare la un nivel nesustenabil.

In acest moment, Tsipras spera sa obtina chiar o stergere a unei treimi din datorie. Masura nu este fara precedent - chiar germanii, cei mai mari opozanti ai acestei idei, fiind beneficiarii stergerii a jumatate din datoriile contractate in cadrul Planului Marshall, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Germania este in acest moment cel mai mare creditor din zona euro. Grecia, ca si alte state din regiune, se afla intr-o situatie dificila, dupa o perioada de crize financiara si economica prelungite.

Ingrijorata ca o stergere a datoriei Greciei va da nastere unui sir nesfarsit de cereri similare, Germania insista in continuare pe politica de austeritate fiscala impusa Atenei. Nu este insa foarte clar cat vor mai putea suporta grecii acest tratament radical, se arata in analiza Bloomberg. La aceasta ora, unul din patru eleni este somer, iar jumatate din populatie traieste in conditii de saracie.

Mentinerea politicii de austeritate in aceste conditii nu pare sa ajute nici statele debitoare sa-si achite datoriile contractate si in niciun caz nu imbunatateste perspectiva economica a Uniunii Europene.

Cresterea economica anemica din ultimul an a anulat practic beneficiile politicii de austeritate. La aceasta ora, in ciuda reducerii cheltuielilor si a impunerii unor impozite mai mari, Franta, Spania, Italia, Portugalia si Grecia se confrunta cu un viitor sumbru in ceea ce priveste cuantumul sumelor redistribuite din PIB, conform plafonului de 60% impus in cadrul zonei euro.

Stergerea datoriilor, o masura benefica Germaniei

Reducerea sarciniilor care apasa tarile debitoare ar putea avea, alaturi de masurile de impulsionare a cresterii economice, un efect benefic.

In unele state, sarcina anuala a datoriei suverane asupra bugetului de stat depaseste 10 procente. O parte din acesti bani ar fi mult mai utila in investitii pentru crearea unor noi locuri de munca, cred analistii Bloomberg.

Odata cu scaderea somajului si revigorarea economica, statele respective ar putea mult mai usor sa-si achite la termen creditele contractate in perioada crizei.

In aceste circumstante, creditorii ar avea mai mult de castigat prin relaxarea conditiilor de rambursare a creditelor, decat prin politici draconice aplicate asupra unor economii deja subrezite.

Dincolo de beneficiile financiare, Germania ar putea elimina printr-o singura miscare si opozitia politica reprezentata de partidele nationaliste din UE, redand speranta in proiectul unei Europe unite.

Refuzul manifestat pana acum de guvernul de la Berlin poate avea consecinte economice si politice dezastruoase, cu repercusiuni directe asupra Germaniei, avertizeaza analistii Bloomberg, care spera totusi ca poate inca nu e prea tarziu ca Angela Merkel sa-si revizuiasca pozitia pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit datornici Europa, #stergere datorii Grecia, #Merkel datorii Grecia, #Tsipras datorii Grecia , #Grecia