In plina criza, directorul ATEbank isi cumpara vila de 8 milioane de euro

Luni, 06 August 2012, ora 13:40
1954 citiri
In plina criza, directorul ATEbank isi cumpara vila de 8 milioane de euro

Fostul director general al bancii de stat ATEbank a recunoscut ca a transferat in strainatate 8 milioane euro din economiile personale pentru a cumpara o proprietate in Londra, cu cateva luni inainte ca institutia de credit sa declare insolventa.

Theodoros Pantalakis, bancherul implicat in scandal, a negat vehement ca ar fi comis vreo neregula, subliniind pentru siteul elen de stiri Realnews ca a declarat in 2011 tranzactia si a platit impozitele aferente, potrivit Financial Times (FT).

"Sunt in vacanta si nu vreau sa spun mai multe inainte de a ma reintoarce la Atena", a declarat Pantalakis pentru FT, de la vila sa de pe insula Paros.

O sursa apropiata discutiilor a afirmat ca bancherul va fi audiat in luna august de o comisie parlamentara privind cei trei ani ca sef al ATEbank.

Zeci de greci bogati, printre care politicieni, bancheri sau proprietari de companii de transporturi maritime, au cumparat in ultimii trei ani proprietati de lux la Londra pentru a-si proteja averile de criza tot mai profunda din Grecia, unde populatia este afectata de masuri dure de austeritate.

Guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, a declarat ca institutia a transmis autoritatilor fiscale datele acestor tranzactii.

"Nimeni nu a sugerat ca domnul Pantalakis ar fi trimis banii in strainatate prin metode ilegale. La mijloc este o chestiune de etica, din moment ce la acea data era director general al unei mari banci de stat, intr-o perioada de criza financiara si economica", a comentat o sursa bancara.

Pantalakis a demisionat in luna iulie de la sefia ATEbank, dupa ce Piraeus Bank a cumparat activele performante ale institutiei pentru 95 milioane euro, o prima tranzactie spre consolidarea sectorului bancar elen.

Bancherul s-a opus cu indarjire deciziei guvernului de a privatiza banca, solicitand revigorarea ATEbank printr-o injectie de capital de 4,6 miliarde euro de la Fondul Elen de Stabilizare Financiara, vehicul de recapitalizare bancara finantat prin acordul de 130 miliarde euro convenit de Atena cu FMI, UE si Banca Centrala Europeana.

Pantalakis va fi intrebat, la audieri, de catre parlamentarii opozitiei, si despre imprumuturile de peste 150 milioane euro acordate de ATEbank principalelor partide politice, aflate acum la putere. Imprumuturile au avut garantii colaterale insuficiente si au ramas neplatite cat timp banca a fost sub conducerea sa, potrivit analistilor. Tot analistii subliniaza imprumuturile de 130 milioane euro luate de fondul de pensii al ATEbank in timpul mandatului lui Pantalakis, sume utilizate pentru plata obligatiilor catre fosti angajati in contextul pierderilor tot mai ridicate ale institutiei de credit.

El este acuzat si ca nu a reusit sa privatizeze companiile controlate de stat prin ATEbank, care au atras interesul catorva companii importante din Grecia si din Europa.

#sef ATEbank vila Londra, #Theodoros Pantalakis , #Grecia