Inca o cacealma? Grecia evita sa joace cartea referendumului

Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:56
1930 citiri
Inca o cacealma? Grecia evita sa joace cartea referendumului
Foto: RTE

Noile incercari de a iesi din impasul negocierilor sterile duse intre oficialii eleni si tabara creditorilor din zona euro au adus in discutie posibilitatea organizarii unui referendum prin care populatia sa decida daca este de acord sa ramana in zona euro cu pretul reformelor dure.

Desi reprezentantii guvernului Syriza au fost cei care au marsat initial pe aceasta varianta, vestea ca ministrul de Finante german sustine propunerea i-a facut pe greci sa intoarca foaia. Guvernul de la Atena a retras de pe ordinea de zi propunerea de organizare a plebiscitului, relateaza Reuters.

Inca o incercare de compromis

Oficialii de la Atena au motivat decizia de a renunta la ideea organizarii unui referendum privind mentinerea sau nu a Greciei in zona euro prin sansa atingerii unui compromis cu creditorii pana la sfarsitul lunii.

"Suntem pe punctul de a ajunge la un compromis onorabil. Organizarea unui referendum nu intra in vederile noastre in acest moment", a explicat ministrul de Interne Nikos Voutsis la postul Mega TV.

"Ne grabim sa punem in practica toate lucrurile asupra carora s-a cazut de acord. Lucram cu deosebita atentie si determinare pentru a incheia intelegerea cu creditorii, in ciuda piedicilor puse de cei care vor sa submineze aceasta intelegere", a explicat si Nikos Pappas, unul dintre consilierii personali ai premierului Tsipras.

Obstacolele principale care stau in calea incheierii unui acord intre guvernul elen si creditorii sai din zona euro sunt reprezentate de plafonul ridicat al pensiilor si mentinerea platilor compensatorii in cazul concedierilor colective.

Deja, teama ca un compromis facut in fata creditorilor va fi inevitabil s-a raspandit in randul miscarilor sindicale si a partidelor de stanga din Grecia.

Liderii comunisti afiliati grupului PAME au cerut sindicatelor sa declanseze ample miscari de protest incepand cu 11 iunie.

Pentru moment, delegatia elena a reusita sa obtina o noua runda de negocieri cu ministrii de finante din zona euro in data de 22 mai, dar situatia se arata delicata si pe frontul intern, si la masa discutiilor cu partenerii europeni.

Germanii asteptau decizia grecilor

Pentru reprezentantul Germaniei la negocierile cu Grecia, ministrul de finante Wofgang Schaeuble, varianta unui referendum parea cea mai usoara cale de a rezolva impasul negocierilor.

"Grecia nu poate fi aruncata in afara zonei euro. Varianta finala ar fi ca Grecia sa decida sa iasa din uniunea monetara", a explicat Thomas Steffen, unul dintre secretarii de stat din subordinea lui Schaeuble, citat de Bloomberg.

Nemtii agreeaza ideea unui vot popular dat pe tema crizei datoriilor si a apartenentei Greciei la zona euro pentru ca, indiferent de rezultat, impasul inregistrat in procesul de negocieri va lua sfarsit.

"Daca guvernul Greciei crede ca trebuie sa tina un referendum, atunci sa tina un referendum. Poate chiar este corect sa lasam populatia Greciei sa decida daca vrea sa accepte masurile ce se impun", a declarat ministrul Scheuble.

Cartea referendumului privind iesirea Greciei din zona euro a fost jucata si in 2011 de greci, in perioada in care premier era George Papandreou.

Daca in acel moment votul popular nu a mai avut loc in urma insistentelor Angelei Merkel si ale presedintelui Francois Hollande, de aceasta data Germania nu da semne ca ar avea de ce sa se teama.

"Riscurile reprezentate de iesirea Greciei din uniunea monetara sunt marginale acum", a mai spus ministrul german de Finante.

Varoufakis dezlantuit

Sansele unui compromis onorabil la care facea referire ministrul de Interne din Grecia par insa destul de mici, in conditiile in care scena publica din Grecia este dominata de iesirile la rampa ale ministrului de Finante, Yanis Varoufakis.

La seminarul pe teme economice organizat joi,la Atena, de revista The Economist, Varoufakis a mentionat ca nu are de gand sa semneze o intelegere proasta cu creditorii.

"Nu am de gand sa imi pun semnatura pe un acord dezavantajos", a mentionat acesta, conform reporterilor prezenti in sala.

In plus, Varoufakis a declarat ca plata sumei de 6,7 miliarde de euro pe care Atena trebuie sa o faca in iulie si august catre Banca Centrala Europeana pentru bonurile de trezorerie pe termen scurt nu isi are rostul in acest moment.

Varianta oferita de ministrul de Finante a fost intarzierea pe perioada nedeterminata a rascumpararii tuturor titlurilor de trezorerie emise de Grecia si detinute de BCE, valoarea totala a acestora fiind de 27 de miliarde de euro.

Declaratiile sale, aparent deranjante pentru echipa negociatorilor de la Atena, poate fi determinate de votul dat in interiorul partidului Syriza pentru adoptarea unor pozitii ferme in cadrul discutiilor cu creditorii.

Suportul politic pentru reluarea tonului ferm a venit dupa ce premierul Tsipras a mentionat ca Grecia a primit invitatia de a adera la BRICS, Noua Banca de Dezvoltare, o institutie concurenta FMI care deserveste interesele Chinei si ale Rusiei.

#compromis negocieri Grecia UE, #referendum zona euro Grecia, #maturitate bonuri trezorerie Grecia , #Grecia