Increderea in economia Greciei incepe sa revina

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 14:12
1372 citiri
Increderea in economia Greciei incepe sa revina
Sursa foto: The Guardian

Dupa doua luni de declin, indicele privind increderea in economia Greciei realizat de Fundatia pentru Cercetare Economica si Industriala (IOBE) arata o redresare in septembrie, datorita imbunatatirii semnificative in sectorul industriei si in cel al constructiilor, transmite site-ul ekathimerini.com.

Increderea revine dupa ce datele publicate de Oficiul central de Statistica din Grecia (ELSTAT) arata o incetinire a recesiunii.

IOBE estimeaza ca unele sectoare ale economiei elene arata o imbunatatire a perspectivelor comparativ cu precedentele luni. Productia industriala a crescut semnificativ in septembrie iar indicele privind constructiile a crescut pentru a sasea luna consecutiv.

Totusi, increderea consumatorilor a scazut luna trecuta iar indicele privind increderea in sectorul serviciilor a ramas neschimbat.

Premierul elen Antonis Stournaras a declarat recent ca se asteapta la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei in acest an, fata de o scadere de 4,2% estimata anterior.

Grecia spera ca o revenire pe crestere dupa sase ani de recesiune va majora veniturile Guvernului si va ajuta Atena sa evite noi masuri dure de austeritate, pentru a indeplini tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali.

Incurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentantilor UE, BCE si FMI sa nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii si salarii.

Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in mai la nivelul record de 27,6%.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

#incredere economie Grecia, #criza economica grecia, #crestere economica Grecia , #Grecia