Istoria, scrisa sub ochii nostri: Europa e unita sau slabita?

Luni, 29 Iunie 2015, ora 13:00
2500 citiri
Istoria, scrisa sub ochii nostri: Europa e unita sau slabita?
Foto: Pixabay

Criza din Grecia tinde sa ia sfarsit cu zgomotul stampilelor de vot imprimand decizia elenilor in mentinerea sau abandonarea zonei euro.

In ultimii ani, seriile interminabile de discutii sterile pe tema datoriilor din Grecia au reusit cumva sa devieze atentia de la tema mult mai importanta a uniunii monetare europene.

Zilele care urmeaza se pot dovedi cruciale in stabilirea sortii Europei, nu doar a Greciei.

Proiectul vechi de 60 de ani al unei Europe unite este pe cale sa atinga punctul unei transformari radicale, desi nimeni nu poate spune acum in ce mod se va realiza, observa editorialistul revistei New York Times, Neil Irwin.

Poporul alege

Considerand ca efectele initierii reformelor cerute de creditori, taierea pensiilor si salariilor si o crestere a impozitelor, se pot dovedi periculoase pentru populatia elena, guvernul Syriza aflat la conducerea tarii a decis sa iasa de la negocieri, optand pentru consultarea populatiei printr-un referendum.

Poporul va alege, iar optiunile sunt destul de simple. Un "Da" va insemna continuarea programului de austeritate, ba chiar inasprirea lui, cu avantajul de a pastra moneda euro si stabilitatea pe care aceasta o asigura.

Un "Nu" inseamna parasirea uniunii monetare, revenirea la moneda proprie, declansarea unui haos financiar pe termen scurt ca urmare a deprecierii pe care drahma o va inregistra.

In schimb, pe termen mediu, Grecia ar putea inregistra o redresare financiara ca urmare a competitivitatii marfurilor la export prin prisma comercializarii acestora la un pret mai avantajos.

Oficialii de la Atena, in frunte cu premierul Alexis Tsipras, au insistat ca ar putea respinge oferta creditorilor si sa ramana in acelasi timp in zona euro.

Situatia pare de neconceput dupa reactia avuta de populatia care s-a aliniat la coada la bancomate odata ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca nu va mai pompa necesarul de lichiditati in sistemul bancar elen.

Aceasta inseamna ca, in curand, bancile elene vor ramane fara bani, iar BCE nu va accepta sa injecteze in continuare bani fara un acord semnat intre guvernul elen si creditori.

Este si motivul pentru care guvernul de la Atena a decis sa conserve sistemul financiar, inchinzand bancile si bursa la inceputul acestei saptamani si initiind masura de control a capitalului.

Limitarea sumelor care pot fi retrase zilnic si interzicerii scoaterii banilor in afara tarii este clar un semn de destabilizare a zonei euro.

Raul cel mai mic

Evolutia evenimentelor din Grecia arata cat de putina putere are guvernul de la Atena in a asigura un climat stabil in relatia cu restul uniunii monetare.

Liderii europeni pot fi acuzati ca sunt nemilosi, ca sunt lipsiti de compasiune fata de drama grecilor simpli, dar adevarul este ca intreaga putere este concentrata in mainile lor si nu in votul exprimat de grecii care au optat pentru un guvern cu o politica anti-austeriate.

Este timpul ca grecii sa revina la urne pentru a alege, de aceasta data, raul cel mai mic din singurele optiuni ramase tarii.

La o privire mai atenta, deznodamantul negocierilor derulate intre greci si creditori nu mai pare atat de remarcabil si socant, ci mai degraba previzibil si intarziat.

Ani la rand, Grecia s-a confruntat cu o economie subrezita si un sir de priograme de asistenta financiara. Intr-un final, in 2010, cand datoria publica a inregistrat o cota record, s-a dat vina pe aceasta pentru a acoperi ineficienta masurilor.

Tot atunci, noile masuri de austeritate s-au dovedit a avea consecinte grave asupra populatiei elene.

In aparenta, guvernantii greci admit faptul ca definitia nebuniei este sa faci acelasi lucru in mod repetat.

"Votez NU!"

Analistul Paul Krugman spune ca ar sustine un vot negativ in cadrul referendumului care ar putea schimba fata Europei. Motivatile sale sunt atat de ordin economic, cat si politic, dupa cum admite pe blogul New York Times.

"As vota "NU" din doua motive. In primul rand, oricat de inspaimantatoare se arata ideea destramarii zonei euro, creditorii nu au stiut decat sa ceara ca regimul de austeritate impus grecilor in ultimii 5 ani sa fie mentinut pe o perioada nedefinita.

Care este logica acestei cerinte? Poate, printr-o minune, varianta iesirii unui stat din zona euro sa le schimbe optica, desi pare greu de crezut.

Chiar si asa, prabusirea economiei elene nu poate crea mai mult haos decat este deja, dar poate in schimb pava traseul spre o redresare economica. S-a intamplat de nenumarate ori inainte, iar Grecia nu face exceptie.

In al doilea rand, implicatiile politice ale unui vot pozitiv sunt tulburatoare. Grupul de creditori internationali a impins in fata lui Tsipras o oferta pe care acesta nu o putea accepta.

Si au procedat astfel in mod premeditat. Au sperat ca, in final, sa obtina o demitere a actualului guvern.

Dar, nu trebuie sa fi sustinatorul Syriza ca o astfel de miscare sa nu te deranjeze, cata vreme crezi in idealurile democratice europene", comenteaza analistul american, laureat cu Premiul Nobel pentru economie in 2008.

Fragilitate geopolitica

Ce se va intampla acum? Nu mai suntem in 2010, criza datoriilor din Grecia este deja arhicunoscuta, iar oficialii din fruntea UE si a BCE si-au luat deja masurile de siguranta pentru a preveni socurile pe care iesirea Greciei din zona euro le-ar atrage.

Exista si o varianta de mijloc in care Grecia ar putea sa se agate in continuare de moneda euro, dar controlul capitalului ar fi atat de strict iar presiunea economica ar fi atat de mare incat euro din Atena ar avea o valoare diminuata fata de moneda din Roma sau Paris.

Este de asteptat ca, in continuare, BCE sa injecteze sume mai mari de bani in economiile Spaniei, Italiei sau Portugaliei pentru a preveni riscul de contagiune transmis de greci.

Insa, prabusirea economiilor din flancul sudic al Europei nu este singurul risc care rezulta din aceasta criza.

In termeni geopolitici, Grecia va fi impinsa spre o Rusie din ce in ce mai ostila, iar abandonul gerecesc ar putea demonstra ca moneda unica si ideea de Europa unita sunt mult mai fragile decat ar vrea liderii politici sa recunoasca.

#Grexit, #referendum Grecia, #optiuni vot Grecia, #abandon zona euro , #Grecia