Jean-Claude Juncker: Tarile creditoare si bancile trebuie sa renunte la o parte din datoriile Greciei

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:58
1059 citiri
Jean-Claude Juncker: Tarile creditoare si bancile trebuie sa renunte la o parte din datoriile Greciei

Tarile creditoare, la fel ca si bancile, ar trebui sa renunte si ele la "o parte din datoriile Greciei", a estimat presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-un interviu ce ar urma sa fie publicat vineri in cotidianul austriac Standard, transmite AFP.

Fara a avansa cifre, Jean-Claude Juncker considera ca, dupa un eventual acord intre Atena si bancile private cu privire la renuntarea la 50% din datoriile grecesti, tarile creditoare vor trebui "sa-si puna intrebarea daca nu ar fi nevoie si de un ajutor public".

Jean-Claude Juncker, care este si prim-ministru al Luxemburgului, considera ca obiectivul vizand reducerea datoriei publice a Greciei la 120% din PIB, nivel considerat sustenabil de Fondul Monetar International, "nu poate fi atins doar prin simpla reducere a datoriei private".

Cea de-a treia runda de negocieri intre autoritatile de la Atena si creditorii privati are drept obiectiv ajungerea la un acord vizand schimbul voluntar de bonduri care ar rezulta in stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul ar presupune ca creditorii privati ar accepta o reducere ("haircut") de cel putin 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.

Intr-un interviu separat acordat joi cotidianului francez Le Figaro, acelasi Jean-Claude Juncker a declarat ca si problema participarii BCE la negocierile privind restructurarea obligatiunilor elene este una "deschisa". Pana in prezent BCE a refuzat sa participe la negocierile intre guvernul grec si creditorii privati, institutia de la Frankfurt apreciind ca o astfel de implicare ar afecta profund increderea in Banca Centrala Europeana.

In luna octombrie 2011, liderii zonei euro au convenit un al doilea program de finantare destinat Greciei, in valoare de 130 miliarde de euro, dupa ce estimarile initiale potrivit carora Grecia va putea reveni pe pietele financiare in luna martie 2012 s-au dovedit mult prea optimiste. Insa acest plan depinde de succesul negocierilor intre guvernul grec si bancile si fondurile de investitii creditoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Junker solutii Grecia, #datorie externa Grecia, #creditori internationali Grecia, #masuri ajutor Grecia , #Grecia