Jumatate din greci cauta de lucru in strainatate din cauza crizei (sondaj)

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 10:32
1475 citiri
Jumatate din greci cauta de lucru in strainatate din cauza crizei (sondaj)

Unul din doi greci apti de munca isi cauta de lucru in strainatate din cauza crizei datoriilor ce a lovit dur Grecia in ultimii trei ani, potrivit unui sondaj asupra tendintelor ocuparii fortei de munca si care a fost publicat la Atena saptamana trecuta, relateaza agentia Xinhua.

Circa 49 la suta din cei aproximativ 400 de participanti la sondajul realizat de firma de resurse umane Adecco au declarat ca deja sunt in cautarea unor locuri de munca in strainatate.

Patru din zece dintre ei sunt someri (o treime pentru mai mult de doi ani), in timp ce majoritatea (61%) in prezent lucreaza, dar se tem ca vor fi concediati in viitorul apropiat.

In 2012, Grecia a inregistrat o rata a somajului record de peste 25 la suta, iar previziunile sindicatelor anunta cresterea lui in continuare in 2013.

Patru din zece respondenti se concentreaza pe strainatate intrucat nu pot gasi locuri de munca in Grecia si trei din zece din cauza recesiunii si pesimismului asupra viitorului.

O mare majoritate de 70 la suta au spus ca ar prefera un loc de munca in interiorul Uniunii Europene.

Unul din doi este dispus sa se mute in tari "dezvoltate" din afara Europei ca Statele Unite si Australia, in timp ce unul din zece isi concentreaza atentia pe economiile in curs de dezvoltare din Orientul Mijlociu.

Cel mai important factor ce ii face pe greci sa reziste este atasamentul sentimental de tara lor, in special in cazurile in care trebuie sa aiba grija de un membru vulnerabil al familiei, cum ar fi un copil sau parinti in varsta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica grecia, #record somaj Grecia, #emigranti Grecia , #Grecia