Krugman, dezamagit: Cred ca am supraestimat competenta guvernului grec

Luni, 20 Iulie 2015, ora 14:55
5106 citiri
Krugman, dezamagit: Cred ca am supraestimat competenta guvernului grec
Foto: twitter.com/nytimeskrugman

Paul Krugman, economist laureat cu Premiul Nobel, a dat verdictul cu privire la modul in care guvernul elen a gestionat criza din zona euro: "Cred ca am supraestimat competenta guvernului grec".

Intr-un interviu acordat CNN, Krugman spune ca nici nu i-a trecut prin cap ca Grecia va tine piept creditorilor europeni fara sa aiba un plan de rezerva, daca lucrurile iau o turnura proasta.

"Intr-un mod de-a dreptul uimitor, (grecii - n.red.) au crezut ca pot cere pur si simplu conditii mai bune fara sa aiba un plan B. Asa ca, desigur, ce s-a intamplat este socant", spune Krugman.

"Noii termeni sunt foarte duri, in conditiile in care nici macar termenii de dinainte nu aveau cum sa functioneze. Asa ca s-ar putea sa fi supraestimat competenta guvernului grec", completeaza Krugman.

Grecia ar trebui sa primeasca un al treilea program de salvare de pana la 86 de miliarde de euro, dupa ce guvernul s-a angajat in reforme "draconice", precum cresterea TVA, scaderea varstei de pensionare si privatizari majore, dictate de creditorii sai de la Bruxelles.

Reformele au trecut de parlament, in ciuda referendumului desfasurat cu doar o saptamana mai devreme, cand 61% din populatia elena a respins continuarea masurilor de austeritate.

Krugman a fost printre cei care i-au sfatuit pe greci sa voteze "nu" la referendum, fiind un vehement opozant al monedei unice in Europa.

"Grecia ar trebui sa voteze 'nu', iar guvernul grec ar trebui sa fie pregatit, daca situatia o cere, sa iasa din euro", scria acesta in ziarul New York Times, in luna iunie.

Cu toate acestea, cele mai recente comentarii ale laureatului Nobel scot in evidenta lipsa de pregatire a guvernului de la Atena, observa jurnalistii de la The Independent.

O.D.

#Paul Krugman Grecia, #Krugman analiza Grecia , #Grecia