La Atena arde: Barroso se duce joi sa vorbeasca cu premierul grec despre faliment

Marti, 24 Iulie 2012, ora 17:05
1374 citiri
La Atena arde: Barroso se duce joi sa vorbeasca cu premierul grec despre faliment

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va efectua joi o vizita la Atena, unde urmeaza sa il intalneasca pe premierul Antonis Samaras, cu care va discuta despre situatia economica a tarii, potrivit unui purtator de cuvant al CE.

Vizita intervine in contextul in care reprezentanti ai Troicai creditorilor Greciei se afla la Atena, scrie Mediafax. Ei urmeaza sa decida daca mai deblocheaza urmatoarea transa de imprumut, in conditiile in care s-a inregistrat o interziere in reforme din partea statului elen. Fara acesti bani, Grecia intra in incapacitate de plata.

Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.

Cu toate acestea, reprezentantii Comisiei Europene spun ca vizita lui Barroso, prima in Grecia din iunie 2009 si pana in prezent, "face parte dintre intalnirile regulate pe care presedintele Comisiei Europene le are cu liderii europeni", a explicat purtatorul de cuvant Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz.

Grecia ar trebui sa primeasca o noua transa in valoare de 31,5 miliarde de euro, din imprumutul care se ridica la 130 de miliarde, acordat in februarie. Acesta este cel de-al doilea imprumut acordat tarii, care nu se mai poate refinanta de pe piete. El este insotit de un program dur de ajustare bugetara, sub controlul Troicai.

Exista sanse ca Atena sa nu mai primesca bani

Insa Grecia a inregistrat o intarziere in reforme, dupa ce s-a confruntat cu un impas politic, timp de mai multe saptamani. Din aceasta cauza, exista temeri cu privire la un raport negativ din partea Troicai, care ar putea intrerupe sprijinul financiar acordat Atenei.

Fondul Monetar International analizeaza oprirea sprijinului pentru Grecia, din cauza incapacitatii acestei tari de a-si respecta angajamentele asumate in programul de salvare convenit cu creditorii, potrivit unui articol din Der Spiegel.

Der Spiegel: FMI analizeaza oprirea sprijinului pentru Grecia.

In acelasi timp, iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sud-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.

Cum vor fi afectate economiile din Balcani de iesirea Greciei din zona euro

#Jose Manuel Barroso Grecia, #Barroso vizita Grecia, #Barroso intalnire Antonis Samaras, #FMI vizita Grecia , #Grecia