Liderii din zona euro vor decide daca Grecia primeste un nou pachet de salvare

Luni, 20 Februarie 2012, ora 09:14
1204 citiri
Liderii din zona euro vor decide daca Grecia primeste un nou pachet de salvare

Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni pentru a decide daca Grecia a depus suficiente eforturi pentru a primi un nou pachet de salvare, relateaza BBC News.

Atena are nevoie de 130 de miliarde de euro pentru a evita sa intre in incapacitate de plata la mijlocul lunii martie, cand trebuie sa achite o serie de datorii.

Duminica, premierul elen Lucas Papademos a plecat la Bruxelles, pentru a incerca sa incheie un acord.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat ca Statele Unite incurajeaza FMI sa sustina pachetul de salvare, dar nu este clar cu cat va contribui Fondul.

Planul de salvare include si anularea a 100 de miliarde de euro datorii, in conditiile in care creditorii privati accepta reducerea cu 70% a ceea ce le datoreaza Atena.

Dupa cinci ani consecutivi de recesiune, Grecia are o datorie de peste 160% din PIB.

In octombrie, liderii din zona euro si FMI au cerut Atenei sa isi reduca datoria la cel mul 120% din PIB pana in 2020.

Runde succesive de masuri de austeritate nu au reusit sa readuca cresterea economica si au dus la ciocniri intre manifestanti si politie.

Masurile adoptate recent de Parlament prevad reduceri in valoare totala de 3,3 miliarde de euro ale salariilor si pensiilor, precum si ale cheltuielilor cu apararea si asistenta medicala.

Duminica, mii de persoane au protestat la Atena fata de noile masuri.

Unii ministri de finante din zona euro pun sub semnul intrebarii angajamentul Greciei, iar altii se tem ca, chiar si cu acest nou pachet de salvare, Atena nu va reusi sa isi reduca suficient datoria.

Ar putea fi necesare fonduri din alta parte.

#pachet salvare grecia, #ajutor grecia, #plan salvare grecia , #Grecia