Mai multi bani pentru ajutorarea tarilor din zona euro

Duminica, 13 Martie 2011, ora 21:05
1440 citiri
Mai multi bani pentru ajutorarea tarilor din zona euro

Sefii de state si de guverne din zona euro au decis sa consolideze mecanismul de sprijinire a statelor aflate in dificultate si sa relaxeze conditiile programului de salvare a Greciei, in speranta ca vor putea intari astfel increderea uniunea monetara, potrivit Mediafax. 

Liderii de state si de guverne din zona euro, reuniti la Bruxelles, au refuzat in schimb sa relaxeze conditiile programului de sprijin destinat Irlandei, stat care se opune cresterii fiscalitatii pentru companii.

Membrii uniunii monetare au stabilit la 440 de miliarde de euro resursele efective ale Fondului de Stabilitate Financiara, a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Acest instrument, lansat in primavara anului trecut, dispunea deja de garantii de stat de 440 de miliarde de euro.

Facilitatea putea asigura insa imprumuturi de doar 250 de miliarde de euro. Liderii zonei euro au decis, de asemenea, dotarea mecanismului care va succeda, in 2013, Fondului de Stabilitate cu 500 de miliarde de euro.

In plus, ei au hotarat largirea gamei de instrumente de care dispun cele doua facilitati, astfel incat acestea sa poata achizitiona direct datorii emise de statele ununii monetare.

Toate aceste masuri au ca scop consolidarea increderii investitorilor de pe pietele financiare, care pun sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a putea rambursa in totalitate datoria si ale caror temeri aproape au desfiintat moneda euro.

La Bruxelles, responsabilii europeni au redus de la 5,2% la 4,2% rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate ca ajutor Atenei si au prelungit termenele de rambursare a datoriei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #mecanism de sprijinire, #uniune moneara, #euro , #Grecia