Merkel admite stergerea unei parti din datoria Greciei, dar pune conditii

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:59
1460 citiri
Merkel admite stergerea unei parti din datoria Greciei, dar pune conditii
Foto: The Guardian

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, admite stergerea unei parti din datoria Greciei, insa nu mai devreme de 2014 si cu conditia ca la acea data Atena sa fie in stare sa-si asigure independent nevoile financiare, a declarat sefa executivului german intr-un interviu publicat de Bild am Sonntag, citat de Itar-Tass.

"Actualul program de ajutorare a Greciei functioneaza pana in 2014, iar pentru atingerea anumitor indicatori bugetari noi am alocat alti doi ani, pana in 2016. In cazul in care Grecia va putea la un moment dat sa se descurce prin mijloace proprii, pentru a nu lua bani datorie, atunci va trebui sa privim si sa evaluam altfel aceasta situatie", a spus Merkel.

Cu toate acestea, cancelarul federal german nu crede ca o asemenea evolutie a evenimentelor este posibila inainte de 2014-2015.

De asemenea, Merkel a subliniat ca vede hotararea cu care actioneaza actualul guvern al lui Antonis Samaras si ca Germania "va ajuta Atena prin vorba si fapta" in formarea de noi structuri si desfasurarea reformelor necesare.

"Participarea noastra (n.r. la programul de ajutorare a Greciei) este in interesul Berlinului, pentru ca toate actiunile sunt intreprinse tinand cont de zona euro si sunt in folosul fiecarei tari din uniunea monetara, inclusiv a Germaniei", a spus cancelarul federal.

In 26-27 noiembrie, Eurogrupul a decis alocarea pentru Grecia a trei transe de ajutor financiar, in valoare de 43,7 miliarde de euro. In afara de aceasta, creditorii intentioneaza sa reduca dobanzile la credite pentru Grecia si sa-i acorde sprijin in rascumpararea de obligatiuni de la creditorii privati, intr-un raport de 35 de eurocenti pe 1 euro.

Atena trebuie sa-si reduca datoria de stat pana la 124% din PIB pana in 2020, pentru ca in 2022 sa aduca acest indice la 110% din PIB.

#stergere datorie Grecia Merkel, #stergere datorie Grecia 2014, #ajutor Grecia Germania, #reducere datorie Grecia, #independenta financiara Grecia , #Grecia