Miliardarul excentric insista pentru refugiati: Merge direct la proprietarii de insule

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 13:51
4211 citiri
Miliardarul excentric insista pentru refugiati: Merge direct la proprietarii de insule
Foto: Flickr/Freedom House

Planul miliardarului egiptean Naguib Sawiris de a cumpara o insula din Grecia sau Italia pentru a gazdui aproximativ 100.000 de refugiati de razboi din Siria s-a schimbat dupa ce guvernele celor doua state au ignorat propunerea sa.

In lipsa unui acord incheiat cu autoritatile de la Roma sau Atena, Sawiris a luat taurul de coarne si a mers la sursa problemei, cautand proprietari de insule care sa gazduiasca refugiati, arata ziarul The Independent.

Conform unui comunicat transmis de compania detinuta de Sawiris, omul de afaceri egiptean a identificat cel putin doua insule grecesti, detinute de persoane private, care s-ar preta proiectului sau de a adaposti un numar de 100.000 de refugiati.

"Am demarat deja corespondenta cu acestia si ne-am exprimat interesul de a negocia adapostirea unui numar de refugiati admisi pe insule, in conformitate cu legislatia din Grecia", se arata in comunicatul de presa.

Naguib Sawiris are o avere estimata la 2,9 miliarde de dolari, ocupand pozitia a III-a in topul miliardarilor egipteni.

Pentru crearea unui adevarat oras al refugiatilor sirieni pe o insula din Mediterana, omul de afaceri este dispus sa cheltuiasca 200 de milioane de dolari.

In acelasi timp, miliardarul cu suflet de filantrop nu mai este singur in acest proiect.

In afara celor 10.000 de persoane care i-au trimis e-mailuri pentru a se implica in proiect, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati se arata interesat de propunerea magnatului egiptean.

Reprezentantii ONU urmeaza sa se intalneasca in cursul saptamanii viitoare cu miliardarul Sawiris pentru a discuta o eventuala implicare a forului international in acest proiect.

Sawiris spera ca proiectul sau sa se bucure macar de suportul administrativ al Atenei, in conditiile in care noul teritoriu amenajat pentru refugiati va intra sub jurisdictia autoritatilor elene.

Miliardarul din Egipt a trimis doua scrisori oficiale pe adresa premierilor din Italia si Grecia pentru a-si sustine proiectul insulei destinate refugiatilor.

Sawiris spune ca isi doreste ca aceasta sa fie rebotezata "Insula Aylan" in memoria micutului refugiat inecat in apele marii.

Pana acum, oficialii de la Roma si Atena nu i-au trimis nici macar o confirmare de primire a scrisorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#insula refugiati Grecia, #proiect umanitar refugiati, #Naguib Sawiris, #criza refugiati UE , #Grecia