Ministrii de finante ai zonei euro se intalnesc cu omologul grec la Bruxelles

Joi, 09 Februarie 2012, ora 09:38
1039 citiri
Ministrii de finante ai zonei euro se intalnesc cu omologul grec la Bruxelles

Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos va merge la Bruxelles, unde ministrii de finante din zona euro urmeaza sa se reuneasca joi dupa-amiaza.

Analistii explica faptul ca liderii politici greci sunt supusi la presiuni enorme pentru a ajunge la un acord inainte de reuniune.

"Plec la Bruxelles cu speranta ca Eurogrup va lua o decizie pozitiva in ceea ce priveste noul plan de ajutor", a spus Venizelos inainte de a pleca de la Atena.

Dupa discutiile din coalitie, Papademos s-ar fi dus direct la o reuniune cu oficiali UE si FMI. Acestia reprezinta asa-numita troica de creditori - UE, BCE si FMI - care au convenit marti seara asupra propunerilor impreuna cu premierului.

Printre acestea se numara o reducere cu 20% a salariilor, reducerea pensiilor si concedierea a 15.000 de bugetar.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, oficiali din Pasok, Noua Democratie si partidul de extrema-dreapta Laos au primit textul de 50 de pagini abia miercuri dimineata.

Potrivit unor informatii neconfirmate, publicate de presa elena, masurile vizeaza reducerea cheltuielilor cu 3,2 miliarde de euro.

Premierul grec Lucas Papademos nu a reusit sa obtina sustinerea coalitiei sale pentru noi masuri de austeritate, dupa mai mult de sapte ore de discutii.

Principalul obstacol in reprezinta propunerea de reducere a pensiilor, au declarat surse apropiate discutiilor.

Papademos a precizat ca sunt necesare noi discutii cu troica de creditori si si-a exprimat speranta ca acestea vor incepe imediat.

"Exista un acord amplu privind toate punctele din program, cu exceptia unuia, care necesita o mai mare elaborare si discutii cu troica. Aceasta discutie va avea loc imediat, pentru a incheia acordul, in vederea reuniunii Eurogrup", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de biroul premierului.

#ministru finante grecia, #intalnire ministri zona euro , #Grecia